Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 24.

Izrael engedélyével adta el a két szigetét Egyiptom

2016. 04. 24.

A vörös-tengeri szigetek fennhatóságának áthelyezését megelőzte egy egyiptomi-szaúdi- amerikai-izraeli négyes egyeztetés. A két sziget Izrael jóváhagyásával cserélt gazdát  – közölte az izraeli hadügyminiszter.

Moshe Ya’alon izraeli hadügyminiszter sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a Tiran és Sanafir szigetek fennhatóságának átruházási egyezmény részleteit.

Ya’alon közölte, hogy az egyiptomi-szaúdi megállapodás csak is Washington és Tel-Aviv jóváhagyásával történhetett meg.

A szigetek tulajdonjogi átruházása előtt egyiptomi-izraeli békeszerződésben foglaltak szerint Egyiptomnak egyeztetnie kellett Izraellel a két sziget sorsáról.

Az egyiptomi-szaúdi- amerikai-izraeli négyes egyeztetések már hetekkel ezelőtt megkezdődtek. Tel-Aviv a tárgyalások során biztosítékot várt el, hogy az egyezmény nem fogja sérteni Izrael érdekeit. Washington is hasonló feltételeket szabott az egyezmény jóváhagyásához. A szaúdi vezetés biztosította a feleket, hogy az Akabai-öböl és a Vörös-tengert összekötő Tirani- szoros mindegyik félnek szabad hajózási útvonalat biztosít.

Ya’alon szerint az izraeli vezetés írásos beleegyezését adta Egyiptomnak, illetve kairói közvetítéssel szóbeli hozzájárulását adta szaúdi monarchiának, hogy a Szaúd-Arábia átveszi Tiran és Sanafir szigetének ellenőrzését, illetve katonai támaszpontot hozhat létre.

Szaúd-Arábia szintét egyiptomi közvetítéssel, de írásos dokumentummal biztosította Izraelt, hogy hajói szabad átjárást kapnak a Tiráni-szoroson keresztül.

Tiran és Sanarif szigetek eladása nagy felháborodást keltett Egyiptomban. Kairóban spontán demonstrációt tartottak a pénteki ima után hazatérő emberek. A demonstrálók  hazaárulónak nevezték Al-Sisi egyiptomi elnököt akinek azonnali lemondását követelték. Az egyiptomi hatóságok vízágyúval és rohamrendőrökkel verték szét a tüntetőket.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑