Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 07. 22.

Izrael és az Al-Kaida egymást váltva támadja Szíriát

2021. 07. 22.

Egy rövidebb kihagyás után Izrael újra szíriai földet bombázott. Július 19-én éjjel izraeli légi támadás sorozat érte az észak-szíriai Aleppo tartomány területét. A légi csapások Al-Szafira városban fekvő hadi üzemeket vettek célba, 21 kilométerre délre Aleppo városától.

A 2013. évi nemzetközi egyezményt megelőzően itteni üzemek vegyi fegyvereket állítottak elő. Napjainkban hagyományos fegyverzetet és lőszereket gyártanak a létesítményekben. Számos sikeres légi elhárítás ellenére több robbanás volt hallható az Al-Szafirában lévő üzemek környékén, közösségi médiafelületeken felvételek is közzé voltak téve.

Ezek az izraeli légi csapások néhány nappal azután történtek, amikor a szíriai Idleb tartományt és környékét megszállva tartó úgynevezett “mérsékelt ellenzék” (értsd: vahhabita terroristák) Aleppo lakott nyugati elővárosaiban polgri lakóépületeket lőtték tüzérségi eszközökkel.

A támadásokban T-122 “Sakaria” típusú török sorozatvető rakétákat használtak. Az elmúlt években az Erdogan-féle iszlamista török vezetés ezeket a rakétákat és indítóberendezéseiket több tucat vahhabita terrorista csoportnak leszállította, a “mérsékeltektől” kezdve az Al-Kaidán át az Iszlám Államig. Az Anszar Al-Iszlam nevű militáns csoport, némi török gyártású aknavetőgránáttal ellátva, amelyekről képeket is posztoltak az interneten, tűz alá vette a Szíriai Arab Hadsereg állásait.

Az említett frakció az úgynevezett “Al-Fateh Al-Mubin Műveleti Központ” alkalmi dzsihádista koalíció tagszervezete, amelyet az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet írányít. Számos dzsihádista csoport, amelyek török támogatást kapnak, szintén tagjai ennek az alkalmi koalíciónak.

Órákkal az újabb izraeli agresszió után a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet fegyveresei tüzérségi tüzet zúdítottak Kurdaha és Szlunfeh városokra Lattakia tartományban. Az ellenséges megszállás alatt lévő Idleb tartomány déli részén a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet és a török támogatást élvező Anszar Al-Iszlam egyszerre lőtték a Szíriai Arab Hadsereg állásait Dzsabala településnél, valamint más közeli helységeknél. A tűzszüneti megállapodást elég gyakran megsértik, a Hajat Tahrir Al-Sham és az Anszar Al-Iszlam terrorszervezetek egyaránt.

Ez a következménye annak, hogy Törökország iszalmista vezetése szemet huny a 2020. márciusban aláírt tűzszüneti egyezmény minden egyes megsértésekor és nem tartja be vállalt kötelezettségeit.

A Szíriai Arab Hadsereg és az Orosz Fegyveres Erők általában válaszcsapásokat mérnek a túzszünetet megsértő militáns csoportokra, néha aránytalanul nagy erővel. Ami szintén gyakori, hogy a török fél is tüzet nyit, nem a militánsokra, hanem a Szíriai Arab Hadsereg állásaira, még gyakrabban a kurd fegyveres csoportokra, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) osztagainak tekint. Az ankarai iszlamista vezetés emiatt nem része a megoldásnak, hanem destruktív elem, amely sokszor maga hajt végre agressziót különböző célpontok ellen szíriai földön, ahol megszállóként van jelen.

Az északnyugat-szíriai Afrin körzetét is megszállva tartják a betolakodó török csapatok, miközben a Szíriai Arab Hadsereg határozottan felkészül a visszfoglalására, a városban és a hozzátartozó járásban dzsihádista csoportok gyülekeznek, hogy rajtaütéseket hajtsanak végre Aleppo városa és a közeli már felszabadított települések ellen.

A dzsihádisták folyamatos provokációi miatt a helyzet nagy valószínűséggel hamarosan kritikus lesz és az “Al-Fateh Al-Mubin Műveleti Központ” nevű vahhabita terrorista szövetség (az Al-Kaida és török támogatású csoportok egyvelege) megindítja fegyvereseit Idleb tartományban és körzetében. Izrael nagy kényelmében éppen most érzi szükségét, hogy szíriai hadi üzemeket támadjon egy újabb konfliktus szélén lévő régióban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑