Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 03. 09.

Izrael folytatja a kerítésépítést

2016. 03. 09.

Újabb kerítések építését és az erőszakot szító palesztin médiumok felszámolását tervezi Izrael a fokozódó palesztin támadások elleni védekezésül – számolt be szerdán az izraeli média a kormány válságülésén bejelentett intézkedésekről.  – írta az MTI.

Az izraeli kormány emellett korlátozná a Ciszjordániából érkező palesztinok részére kiadható munkavállalási engedélyek számát, valamint szigorítaná a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező palesztinok támogatóira kiszabható büntetéseket.

Az intézkedéscsomagról Benjamin Netanyahu miniszterelnök döntött a Móse Jaalon védelmi miniszterrel és a biztonsági erőkkel folytatott válságülésén.

Kedden több támadást követettek el palesztin szélsőségesek Jeruzsálem és Tel-Aviv környékén, amelyekben négy merénylő és egy amerikai turista vesztette életét, illetve többen megsebesültek.

Az erőszakhullám Joe Biden amerikai alelnök jeruzsálemi látogatása előtt sem csitul: szerdán két palesztin támadó vesztette életét a történelmi városban az izraeli biztonsági erőkkel folytatott tűzpárbajban. A fegyveresek rálőttek egy buszra, majd nem sokkal később tüzet nyitottak a biztonsági erők tagjaira. Az összecsapásokban egy izraeli civil súlyosan megsebesült. Eközben a megszállt Ciszjordániában, egy ellenőrzőpontnál is erőszakcselekmény történt: egy palesztin férfi meg akarta késelni az izraeli biztonsági erők tagjait, akik a támadót végül agyonlőtték – közölte az izraeli hadsereg.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap internetes kiadása szerdán, a hírzárlat feloldása után arról számolt be, hogy kedden megölték a Sin Bét izraeli belbiztonsági ügynökség bevetésen lévő munkatársát a Gázai övezet szélén. A titkosügynök halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A Hamasz iszlamista mozgalom által ellenőrzött Gázai övezet csaknem tíz éve blokád alatt áll, és közelében megszokott az izraeli biztonsági erők jelenléte.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑