Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 05. 12.

Izrael  folytatja a megszállást, újabb 900 lakás építenek Kelet -Jeruzsálemben

2015. 05. 12.

Az izraeli hatóságok jóváhagyták újabb 900 lakás építését Jeruzsálem keleti felében, olyan palesztin területen, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt és magához csatolt – adta hírül csütörtökön a Békét most! (Salóm Ahsáv) pacifista izraeli civil szervezet.

A lakások a jeruzsálemi hatóságok szerdai döntése értelmében a kelet-jeruzsálemi Ramat-Slómó negyedben épülhetnek fel, ahol már korábban is botrányokat okozott a zsidó telepek kialakítása és bővítése. A most jóváhagyott lakásépítési tervek kidolgozását először 2010 márciusában, Joe Biden amerikai alelnök jeruzsálemi látogatásával egy időben hagyta jóvá az illetékes hatóság, amit Biden akkor élesen bírált.

A Békét most! szerint a lépést vélhetően Benjamin Netanyahu kormányfő hivatala is jóváhagyta, és a jeruzsálemi hatóságok ennek fényében hozták meg a végső döntést.

A március 17-én újraválasztott Netanyahu a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párttal kötött koalíciót szerdán. A palesztin vezetés főtárgyalója, Száeb Erekát csütörtökön “a telepesek kormányának” nevezte Netanjahu új kabinetjét, amely szerinte “a kétállami elvek lerombolását célozza”.

A lakásépítésről szóló döntés a civil szervezet szerint nem sokkal a koalíciós megállapodás bejelentése előtt született.

Kampányában Netanjahu azt hangoztatta, hogy ha újra győz, nem lesz palesztin állam, és eltökélten folytatni fogja a telepépítkezéseket, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – ahol a palesztinok jövőbeli államuk fővárosát akarják megteremteni, de amelyet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosa részének tekint.

Netanyahunak a kampány idején tett kijelentéseit kihívónak ítélték a nemzetközi közvéleménnyel és Izrael legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal szemben is. A nemzetközi közösség törvénytelennek tekinti a telepesítést, civil lakások, házak építését az Izrael által 1967 óta megszállt vagy bekebelezett területeken, Netanjahu azonban – elődei példáját követve – töretlenül folytatja.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑