Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 10. 28.

Izrael Jordánia víz utánpótlásának elzárásával fenyegetőzik

2018. 10. 28.

Jordánia bejelentette, hogy nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, mely 1994-ben két jordániai területet Al-Baqoura-t és Al-Ghamr-t izraeli ellenőrzés alá engedett át. Ez volt az ún. ,,Wadi Araba Egyezmény,, mely normalizálta a viszonyt a két ország között. Az egyezményt azonban Izrael sohasem tartotta be, hiszen nem biztosította a palesztin nép jogait és nem vetett véget Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem katonai megszállásának.

Al-Baqoura egy Jordánia észak-nyugati részén található terület a Yarmouk és a Jordán folyók találkozásánál. Al-Ghamr pedig a Holt-tenger déli részén található, melyet Izrael 25 évre vett birtokba. A két terület csupán pár négyzetkilométer nagyságú, ám jelenleg izraeli földművesek használják. A szerződés értelmében a területek Jordánia fennhatósága alá tartoznak, ám a föld bérleti jogaira az izraeli jogszabályok vonatkoznak. A bérleti szerződés azonban 2019 októberében lejár.

Abdullah jordániai király Twitter üzenetben tette meg a bejelentést, mely szerint:

,,Al-Baqoura és Al-Ghamr mindig is prioritást jelentett számunkra.,,

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy törekedni fognak arra, hogy megújítsák a szerződést Jordániával. Az izraeli külügyminiszter pedig kijelentette, hogy ragaszkodni fognak ahhoz, hogy újra tárgyalják az ügyet a jordániai féllel.

Az izraeli mezőgazdasági miniszter Uri Ariel azonban egyszerűen megfenyegette Jordániát. Kijelentette, hogy Izrael csökkenti a Jordán folyó vizét és Jordánia vízellátását ha Abdullah király nem változtat a döntésén. Vagyis Izrael zsarol és fenyegetőzik.

,,Szeretném arra ösztönözni Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy magyarázza el a jordániai királynak, hogy Jordániának nagyobb szüksége van Izraelre mint Izraelnek Jordániára.,,

Egy a The Jordan Times lapnak nyilatkozó jordániai tisztviselő szerint azonban a két ország közötti vízügyekkel kapcsolatos szerződések változatlanok és eddig nem kaptak hivatalos tájékoztatást az izraeli féltől a víz megosztással kapcsolatos ügyekben.

A jordániai közvélemény és a nép azonban támogatja Abdullah király döntését. Sőt, tüntetéseket tartottak Ammanban azért, hogy a király ne hosszabbítsa meg a szerződést Izraellel. A tüntetők felszólították Omar Razzaz miniszterelnököt, hogy szüntesse meg a szerződésben említett terület izraeli bérleti jogát.

A jordániai nép körében természetes, hogy támogatják a döntést, hiszen a lakosság körében nagyon negatív Izrael megítélése. Ez nem is csoda, hiszen Jordániában nagyon nagy számban élnek palesztinok akik 1948 és 1967 után kényszerültek elhagyni hazájukat az izraeli megszállás és agresszió miatt. A Jordánia és Izrael közötti kapcsolatok amúgy is csupán az Egyesült Államok és más nyugati országok nyomására normalizáltak. Az 1994-ben megkötött szerződés is csupán ennek a nyugati nyomásnak köszönhető. És azt se szabad elfelejteni, hogy a két állam közötti szerződést a két állam kormány írta alá és nem a jordániai nép, mely mélyen együtt érez a palesztin néppel.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Forrás:Electronic Intafada

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑