Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 03. 17.

Izrael légi csapásokat hajtott végre Damaszkusztól délre (videó)

2021. 03. 17.

Izrael légi csapásokat hajtott végre Damaszkusztól délre található katonai célpontok ellen kedden este – közölte a SANA szíriai hírügynökség és az al-Ihbaríja állami televízió.

A tájékoztatás szerint a szíriai légvédelem felvette a harcot az izraeli agresszióval szemben, és több rakétát is sikerült megsemmisíteni Damaszkusz felett, mielőtt elérhették volna célpontjaikat.

A szíriai védelmi tárca a Twitteren közölte, hogy az izraeli támadás a megszállt Golán-fennsík irányából érkezett. A minisztérium állítása szerint csak anyagi károk keletkeztek.

Az al-Ihbaríja közölte, hogy robbanások és a működésbe lépett légvédelem zaját lehetett hallani a szíriai főváros térségében. Egyelőre nincsenek értesülések áldozatokról.

Az izraeli hadsereg a megszokottak szerint közölte, hogy nem kommentál külföldi sajtóértesüléseket.

Izrael az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Iránhoz köthető célpontok ellen Szíriában, és az idei esztendőben fokozta az offenzívákat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael “árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

A Közel-Keleten az elmúlt hetekben nőtt a feszültség, sokan pedig attól tartanak, a Szíria szövetségesének számító Irán megpróbál bosszút állni azért, mert tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával.

Az izraeli légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai háború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban.

Korábban az izraeli támadások céljai az iszlamisták előretörésének elősegítése.  A háború elvesztésével a terroristák menekülését biztosították az izraeliek.

Az elmúlt hónapokban viszont Tel-Aviv attól retteg, hogy Szíria és térségbeli szövetségesei megtorló katonai támadást indít a cionista állam ellen.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, RT)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑