Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2023. 04. 07.

Izrael légitámadást intézett Libanon ellen

2023. 04. 07.

Izrael légitámadást intézett Libanon déli részét célba véve, és növelte a Gázai övezet elleni csapásokat, válaszul arra a 34 rakétára, amelyet csütörtök délután Libanonból indítottak Izrael északi részei ellen – tudatta az izraeli hadsereg pénteken.

A cionista állam több fórumon közölte, hogy a légitámadás során a csütörtöki támadásért felelős iszlamista Hamász szervezetet vették célba. A Twitteren azt írták, hogy többek között a Hamászhoz tartozó dél-libanoni szervezet infrastruktúrákat találtak el a válaszul adott támadás során.

Az Al-Majadín nevű, libanoni székhelyű pánarab televízió péntek reggel a dél-libanoni Türosz városából robbanásokról számolt be. A tudósítás szerint a közelben található egy palesztin menekülttábor is.

Izrael csütörtök este a Hamász Gázai övezetbeli katonai létesítményeit, köztük alagutakat és fegyvergyártó egységeket is célba vett, a gázai fegyveresek péntek hajnalban ennek ellenére folytatták a Dél-Izrael elleni rakétatámadásokat.

A csütörtök délután Izraelt ért támadások után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonságpolitikai kabinet csütörtök esti ülésének kezdetén kijelentette, hogy “Izrael ellenségei megfizetnek minden agresszióért”.

Az egyébként is viszályos helyzetet tovább nehezíti, hogy éppen folyik a muszlim böjti hónap, a ramadán, a húsvét miatt pedig számos zsidó hívő a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra zarándokol, ahol az Al-Aksza-mecset áll; ez egyben az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az cionista állam fővárosában található, több vallás szempontjából is fontos Templom-hegy jelenleg muszlim vezetés alatt áll, a biztonságáért azonban Izrael felelős. A fennálló feszültség a héten tovább fokozódott, az Al-Aksza mecsetnél csütörtökön már második napja zavargásokra ébredt a jeruzsálemi óváros.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑