Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 03. 26.

Libanoni terület megszállására készül Izrael

2017. 03. 26.

Izraeli médiaforrások számoltak be arról a kormányzati utasításról, mely egy vitatott tengeri terület elfoglalására irányul.

A Yedioth Ahronoth nevű újság rámutatott arra, hogy az amerikai és az ENSZ közvetítési erőfeszítések Tel-Aviv és Bejrút között kudarcot vallottak. A nézeteltéréseket közöttük éveken át próbálták megoldani, mely oda vezetett, hogy az izraeli politikai vezetés végül benyújtott egy törvénytervezetet a Libanonnal való tengeri, gazdasági határvonal ügyében.

Mintegy 800 négyzetkilométer az a terület, mellyel kapcsolatban nézeteltérés van. A területet jellemzi a bőséges természeti erőforrások jelenléte, különösen az olaj és a gáz.

A Maariv nevezetű újság korábban beszámolt arról, hogy Tel-Aviv megkérte Washingtont, gyakoroljon nyomást Bejrútra, hogy az fejezze be az olaj és gáz-lelőhelyek feltárásait a Földközi-tenger ezen régiójában. A Maariv lap szerint, Libanon ezzel rengeteg gázhoz és olajhoz jutna hozzá.

A Hezbollah jelenti a legnagyobb veszélyt a cionista államra

Az IDF vezérkari főnöke, Gadi Eizenkot március 21.-én kijelentette, hogy a Hezbollah jelenti a legnagyobb fenyegetést Izraelre.

Eizenkor hozzátette, hogy vannak más fenyegetések is Izraelre nézve, de azok kevésbé veszélyesek. Ezek Szíria, Gáza, Sína, Ciszjordánia és Irán.

A vezérkari főnök rámutatott arra, hogy azok a fejlett fegyverek, melyek a terrorszervezetek kezében vannak a régió politikai szervezeteinek eredményeképpen, szintén veszélyt jelentenek Izrael állam számára.

Az izraeli vezérkari főnök szavait a Netanya főiskolában elmondott beszéde során lehetett hallani. A beszédet a Moszad néhai vezetőjének, Meir Dagan emléke alkalmából tartották.

Eizenkot korábban kijelentette Damaszkusz részére, hogy továbbra is fognak katonai célpontokat támadni Szíriában, ezzel megfenyegetve Libanont bármiféle jövőbeli konfrontációval a Hezbollah és Libanon között.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑