Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 05. 19.

Izrael nem ellenzi az Öböl-menti arab országok felfegyverzését

2015. 05. 19.

A biztonsági együttműködés megerősítéséről állapodott meg csütörtökön Camp Davidben az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának vezetőivel Barack Obama amerikai elnök. – írta az MTI.

Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az GCC-országok (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar)biztonsága mellett, ezért az ENSZ Alapokmánya alapján minden eszközt igénybe fog venni – beleértve a katonai erő alkalmazását is -, ha ezen államok szuverenitását vagy területi épségét támadás vagy fenyegetés érné.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok a biztonsági együttműködés – egyebek között a közös hadgyakorlatok, a kiképzés, a hírszerzési információcsere és a hajózás biztonsága – fokozása mellett segíteni fogja ezen országokat védelmi képességük megerősítésében, egyebek között az integrált ballisztikusrakéta-védelem kiépítése terén.
A tárgyalásokról kiadott közös közlemény értelmében az Egyesült Államok és a hat arab ország együtt fog működni Irán térségbeli “destabilizáló tevékenysége” ellen, és Washington fel fogja gyorsítani a GCC-országokba irányuló fegyverszállításokat.

Camp David-i találkozó 40 másodpercben:

Az amerikai Foreign Policy tudomására jutott az Amerikai Kongresszus egyik szenátorától aki a nevének elhallgatását kérte és az amerikai-izraeli kapcsolatokért felelős bizottságnak is a tagja, hogy Izrael részéről nem érkezett semmilyen negatív kritika,hogy az Egyesült Államok komoly fegyverszállítmányokat látja el az öböl-menti arab monarchiákat.

A hírportál szerint Izrael régebben komoly aggályokkal kísérte bármely arab állam amerikai fegyvervásárlását, de mára megváltozott a helyzet. Ugyanis Izraelnek és az arab monarchiáknak is Irán az első számú veszélyforrás, ezért Izraelnek nincsen kifogásai.
Diplomáciai körök szerint Salman király távolmaradása miatt, az Egyesült Államok viszont elutasította a legkorszerűbb 5. generációs F-35 vadászgépek és a GBU-28-as rakéták eladását Szaúd-Arábiának.
A fegyverszállítások ellenére az arab monarchia küldöttei rossz szájízzel távoztak Amerikából.- írja a The New York Times. Ugyanis nem sikerült elérniük, hogy az Egyesült Államok felfüggessze az iráni atomprogramról kötött megállapodás menetét.
Szaúd-Arábia za elmúlt években dollár milliárdokat fektetett bele a térség országainak különböző szervezeteibe és pártjaiba, hogy növelje befolyását, mind ezidáig sikertelenül. A New York Times szerint az arab monarchiák rossz szemmel nézik, hogy az Egyesült Államok, fokozatosan vonja ki magát a térségből és magára hagyta őket.

Barack Obama amerikai elnök a találkozón kijelentette, hogy a szíriai konfliktus nem fog befejeződni az ő ciklusa alatt, ami azt jelenti hogy Washington nem tervez katonai beavatkozást Bashar Al-Assad ellen, ami szintén feldühítette az arab monarchiákat.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑