Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 26.

Izrael nem engedi el az ENSZ letartóztatott palesztin dolgozóját

2016. 08. 26.

Az ENSZ izraeli képviselete elutasította a világszervezet palesztin dolgozójának szabadon engedésére vonatkozó kérését, akit Izrael a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet katonai szárnyának támogatásával vádol – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió csütörtökön.

Az ENSZ jogi szakvéleménye szerint diplomáciai mentesség vonatkozik segélyszervezetének minden dolgozójára, és ezért a szervezet Wahid Abdullah Burash nevű munkatársuk szabadon bocsátását követelte. A világszervezet azt is kérte az izraeli hatóságoktól, hogy az ENSZ főtitkárának képviselője meglátogathassa az Izraelben bebörtönzött vádlottat.

Az ENSZ jogi osztálya levelében a terror támogatásával vádolt rab fogva tartásának helyszínét, az 1948-as izraeli határokon belül található Beér-Seva nevű izraeli várost arabul, Bir as-Szab néven jelölte meg.

Dani Danon, Izrael ENSZ nagykövete csütörtökön kiadott közleményében elutasította a nemzetközi szervezet kérését. Danon válaszát azzal indokolta, hogy nem élveznek diplomáciai mentességet az izraeli polgárok bántalmazására törekvő terroristák.

Wahid Abdullah Burash

Wahid Abdullah Burash

Danon felszólította az ENSZ és más humanitárius segélyszervezetek felelőseit, hogy gyakoroljanak felügyeletet a Gázai övezetbe eljuttatott pénzadományok felett, bizonyosodjanak meg arról, hogy azok a rászorulókhoz, és nem terrorista csoportokhoz jutnak el.

Az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat júliusban vette őrizetbe az ENSZ-nek dolgozó Wahid Abdullah Burash  nevű palesztin mérnököt, akit azzal vádolnak, hogy a Hamasz katonai szárnyát támogatta az ENSZ forrásaiból.

Burash az izraeli biztonságiak szerint a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) forrásait kihasználva segítette a Hamaszt, egyebek között 2015-ben egy katonai móló megépítését az övezet északi részén.

Palesztin jogvédők szerint az izraeli belbiztonsági erők gyakran lelki és fizikai terrorinak teszik ki fogvatartottaikat, mielőtt vallomást tennének. Sokan közölük kényszer vallomást tesz, hogy elkerülje a kínzásokat.

Burashot “vallomása” szerint 2014-ben a Hamasz egyik vezetője arra utasította, hogy a Hamasz javára használja fel munkáját. Ezért – mint mondta – a két évvel ezelőtti Erős Szikla hadművelet után előnyben részesítette a Hamasz aktivisták házainak helyreállítását ahelyett, hogy más gázaiak házait hozatta volna helyre.

Burash álítólag beszámolt több más – humanitárius segélyszervezeteknek és a Hamasznak egyaránt dolgozó – gázai személyről, és feltárta a Hamasz általa ismert raktárainak, őrhelyeinek és alagútjainak elhelyezkedését a Gázai övezetben. Az izraeli ügyészség a Beér-Seván lévő körzeti bírósághoz nyújtotta be a Burash elleni vádiratot.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑