Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2016. 08. 02.

Az izraeli kapcsolatok normalizálása ellen tiltakoznak Szaúd-Arábiában

2016. 08. 02.

Szaúd-Arábiában “Szaúdiak a normalizáció ellen” néven kampányt indítottak a közösségi médiában, így fejezve ki tiltakozásukat a rijádi kormány azon törekvése miatt, hogy normalizálná a kapcsolatait az izraeli rezsimmel, írja a Press TV.

A “Szaúdiak a normalizáció ellen” hashtag alatt szaúdi aktivisták elítélik Anwar Eshki, volt szaúdi katonai tábornoknak egy delegáció élén tett izraeli júliusi látogatását, mely során magas rangú izraeli külügyminisztériumi tisztviselővel és számos izraeli parlamenti képviselővel találkozott.

Anwar Eshki, nyugalmazott szaúdi tábornok (5.-J) és szaúdi küldöttségi tagok az izraeli Knesszet tagjaival találkoztak a jeruzsálemi al-Qudsban, 2016. július 22-én – Haaretz

Hangsúlyozzák, hogy a küldöttség nem a szaúdi embereket képviseli.

A Haaretz izraeli napilap “rendkívül szokatlannak” nevezte a látogatást, mondván Eshki nem utazhatott Izraelbe a szaúdi kormány jóváhagyása nélkül.

Szaúd-Arábia és Izrael hivatalosan nem ápol kapcsolatokat. Ugyanakkor egyre több jelentés lát napvilágot a két rezsim közti titkos együttműködésről.

Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója (J) és Anwar Eshki, volt szaúdi katonai tábornok kezet fognak a Nemzetközi Kapcsolatok tanácsán – Press TV  

Egy éve, mikor Eshki tábornok Dore Gold izraeli külügyminisztériumi főigazgatóval találkozott, majd beszédet mondott a Nemzetközi Kapcsolatok tanácsán Washingtonban, akkor a mondandóját egy több pontból álló közel-keleti tervvel zárta. A lista tetején a legfontosabb pont a béke megteremtése Izrael és az arabok között. A második legfontosabb pont a rendszerváltás elérése Iránban. A listán szerepel még egy egyesített arab egység, egy arab regionális katonai erő létrehozása, és felhívás a független Kurdisztán létrehozására, amihez Iraktól, Törökországtól és Irántól kellene elvonni területeket.

Izrael csendes kapcsolatokat ápol a Perzsa-öböl menti arab államokkal 1990-től és az oslói békefolyamattól kezdve. De csak két arab állam, Katar majd Egyiptom engedélyezte, hogy Izraellel megnyíljanak a diplomáciai képviseletek. Egyes országok hagyták, hogy az izraeli hírszerzés jelen lehessen náluk, beleértve Abu Dhabi-t, az Egyesült Arab Emírségek fővárosát.

Ezek a csendes és nyílt diplomáciai kapcsolatok az elmúlt évtizedben egyre inkább Iránra fókuszáltak, amit a 2010-ben napvilágra került WikiLeaks dokumentumai is bizonyítanak. 2009. március 19-én egy forrás Yacov Hadas-t, az izraeli külügyminiszter akkori főigazgató-helyettesét idézte, mondván, az egyik oka az volt a kapcsolatok felmelegítésének, hogy az arabok úgy érezték, Izrael lobbizhatna a legsikeresebben az érdekeikért Irán ellen Washingtonban.

“A Perzsa-öböl menti arabok nem csak azért hisznek Izrael fontos szerepében, mert meglátásuk szerint Izrael szoros kapcsolatban áll Amerikával, hanem legfőképp azért, mert Izraelre lehet számítani leginkább Irán ellen”, ismertette a forrás.

A szaúdi internetezetők közösségi médiában folytatott kampányukban felszólalnak a palesztinok ügyének támogatása mellett és elutasítják az izraeli megszállást a palesztin területeken, valamint a rezsim palesztin nép ellen elkövetett bűncselekményeit. A Hamasz palesztin ellenállási mozgalom üdvözölte a kampányt.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑