Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 17.

Izrael szorgalmazza az ENSZ-békefenntartók visszatérését a Golán-fennsíkra

2016. 03. 17.

Az ENSZ békefenntartó egységeinek a Golán-fennsíkra való visszatérését kérte Reuven Rivlin izraeli államelnök moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, a jövendő szíriai rendezés részeként – írta csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

A lapnak nyilatkozó izraeli illetékesek szerint az orosz elnök azt mondta, “mélységesen megérti” az izraeli aggodalmakat. Hangsúlyozta, hogy támogatja Izrael biztonságát.

Izrael attól tart, hogy az orosz kivonulás megerősítheti az Izraellel szemben ellenséges Iránt és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet.

A szerdai moszkvai találkozón Rivlin azt kérte Putyintól, hogy a szíriai tűzszünet keretében térjenek vissza az ENSZ békefenntartó egységei a Golán-fennsíkra, az Izrael és Szíria közötti senki földjén lévő ütközőzónába, hogy megerősítsék a határ biztonságát.

Izrael az 1967-ben indított háborújában foglalta el a fennsíkot. 1973-as jóm kippúri habárú után a szír csapatok visszafoglalták a fennsíkot,de az amerikaiak katonai léghídjának köszönhetően az izraeli csapatok visszaszorították a szír hadsereg, azóta a fennsík megosztott terület. Az ENSZ határozatok ellenére Izrael nem hajlandó kivonulni a megszállt területekről, sőt 1981-ben annektálta a Golán-fennsíkot.

A Golán-fennsíkon 1974, a jóm kippúri háborút lezáró tűzszüneti megállapodás óta állomásoztak ENSZ békefenntartó csapatok. Az egyezmény egy néhány kilométeres ütközőzónát hozott létre a tűzszüneti vonal szíriai oldalán, ahol 2013-ig rendre csak mintegy ezer békefenntartó tartózkodhatott. A szíriai háború közelben zajló csatái azonban ellehetetlenítették a békefenntartó alakulatok munkáját. 2013 márciusában előbb a horvát, majd júniusban az osztrák egységek is távoztak. Az ENSZ Izrael által is támogatott diplomáciai erőfeszítései nyomán Írország, a Fidzsi-szigetek és India új katonákat küldött, de számos alkalommal megtámadták őket azok a fegyveres csoportok akik a Damaszkuszi kormány harcolnak és akik a nyugat támogatását élvezik Izrael számos alkalommal mért légicsapásokat a Szíriai Arab Hadsereg állásaira, hogy biztosítani tudja a fegyveres csoportok köztük a Nuszra Front terrorszervezet előrenyomulását a Golánhoz közeli területeken.

A cionista állam sátorkórházakat hozott létre a megszállt Golán-fennsíkon, hogy egészségügyi ellátást biztosítson a megsebesült terroristáknak.

Putyin a maga részéről megismételte 2012-es nyilatkozatát, miszerint ő és az orosz kormány elkötelezett Izrael léte és biztonsága mellett. Rivlin kijelentette, hogy Jeruzsálem az orosz csapatok kivonulása után is fenn kívánja tartani a néhány hónapja kialakított koordinációs együttműködést az izraeli és az orosz hadsereg között.

Az izraeli államfő közvetlenül az orosz elnökkel tartott megbeszélés után telefonon beszámolt a történtekről Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, Móse Jaalon védelmi miniszternek és Gadi Ejzenkot vezérkari főnöknek.

A Háárec szerint a közeljövőben Benjamin Netanjahu miniszterelnök is látogatást tervez Moszkvába, hogy személyesen is találkozzon Putyin elnökkel.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑