Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 04. 22.

Izrael titkos atomreaktorát támadták Szíriából

2021. 04. 22.

Egy Szíriából indított rakéta csapódott be csütörtökön kora reggel Izrael déli részén, az ország szigorúan titkos atomreaktorának közelében – közölte az izraeli hadsereg.

Riadókészültséget rendeltek el az izraeli Dimona atomerőmű körzetében, miután a hírek szerint rakéták csapódtak be a létesítmény közelében. A környéken élő állampolgárok több videót is megosztottak erről, hiszen sokan szem és fültanúi voltak a robbanásoknak.

A támadásra válaszul Izrael légvédelmi rendszerek ellen mért légicsapást Szíriában. Az eset, amely évek óta a legsúlyosabb, valószínűleg iráni részvételre utal.

Irán, amely csapatokat és megbízottakat tart fenn Szíriában, korábban Izraelt vádolta meg nukleáris létesítményei elleni sorozatos támadásokkal, köztük a natanzi atomlétesítménye elleni április 11-i szabotázzsal, és a történtek után megtorlást helyezett kilátásba.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Szíriából indított rakéta a Negev régióban csapódott be, megszólaltak a légvédelmi szirénák a Dimona nevű település közelében, ahol az izraeli nukleáris létesítmény is található. Arról nem érkezett jelentés, hogy ért-e találat bármit, de Izrael-szerte robbanásokról számoltak be.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a történtekért. Szombaton ugyanakkor a Kajhan című keményvonalas iráni lap közölt egy véleménycikket Szadollah Zarei iráni elemzőtől, aki szerint a Natanz elleni támadást követően Izrael dimonai létesítményét lehetne célba venni.

Érvelését a “szemet szemért” elvre építette írásában.

Bár a Kajhan egy kis példányszámú újság, főszerkesztőjét, Hoszein Sariatmadarit a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah nevezte ki. Sariatmadari korábban a legfelsőbb vezető tanácsadójaként dolgozott.

Zarei a múltban megtorló csapásokat követelt Izrael ellen. Tavaly novemberben azt javasolta, hogy Irán mérjen csapást Haifa izraeli kikötővárosra, mert Izrael feltételezhetően részt vett Mohszen Farizade iráni tudós meggyilkolásában, aki évtizedekkel korábban megalapította Irán katonai nukleáris programját. Irán akkor nem hajtott végre megtorló akciót.

Izrael azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésére törekszik, és ellenzi az Egyesült Államok vezette erőfeszítéseket az Iránnal kötött nemzetközi atomalku felújítására.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Teherán ugyanakkor megjegyezte, Izraelről széles körben úgy vélik, hogy Dimonában nukleáris fegyverprogrammal rendelkezik.

Izrael sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja azokat az állításokat, amelyek szerint atomfegyvere lenne.

MTI, Al-Masdar News

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑