Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 01. 15.

Izrael túl erős lobbija

2017. 01. 15.

Diplomáciai botrány robbant ki az elmúlt napokban az Egyesült Királyság és Izrael között az al-Jazzera új riportsorozata miatt, amelyben Izrael londoni nagykövetségének lobbitevékenységéről igyekeztek lerántani a leplet a pánarab hírtelevízió oknyomozó újságírói.

A hat hónapig tartó terepmunka során az izraeli befolyásolási próbálkozások számos aspektusára fény derült. A diplomáciai képviselet dolgozói igyekeztek kapcsolatba kerülni a brit pártok ifjúsági szervezeteivel Izrael népszerűségének növelése érdekében, valamint a palesztinok mellett elkötelezett munkáspárti képviselők elleni politikai támadásokat is támogatták.

Az antiszemitizmus vádja jelentős szerepet játszott ezekben a csatározásokban, amely néhány radikális baloldali képviselő esetén nem teljesen megalapozatlan. A felháborodást azonban nem a de facto bevettnek számító befolyásolási praktikák, hanem a nagykövetség egyik magas rangú politikai tanácsadójának kiszivárogtatott megjegyzése keltette.

Shai Masot rábeszélés közben egy londoni étteremben

Az azóta az izraeli diplomáciai testületből távozó Shai Masot több brit politikus, köztük a külügyi államtitkári posztot betöltő Sir Alan Duncan elmozdítására tett megjegyzéseket egy bizalmas beszélgetés során, amelyet rejtett kamera segítségével rögzítettek az al-Jazzera riporterei. Az esetet követően Mark Regev, Izrael londoni nagykövete hivatalosan is bocsánatot kért, hangsúlyozva, hogy a felvételeken elhangzó kijelentések nem egyeznek sem a nagykövetség, sem az izraeli kormány álláspontjával.

A botrány kitörése miatt az izraeli diplomáciai képviselet korábbi próbálkozásai ellentétes hatást értek el. Több, Izrael vehemens kritikusának számító politikus is kapott az alkalmon, hogy az izraeli lobbi ügyét napirenden tartsa. A konzervatív kormány ugyanakkor láthatóan nem vevő a javarészt ellenzéki képviselők által beadott indítványokra. Boris Johnson brit külügyminiszter a tanácsadó távozását és a bocsánatkérést követően lezártnak tartja az ügyet.

A Munkáspárt és a skót függetlenségért küzdő nacio­nalista párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli az általuk nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett incidens miatt.

Magyar Idők – Bakodi Péter

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑