Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2023. 05. 03.

Izrael tűzszünetet kötött a gázai csoportokkal

2023. 05. 03.

Izrael hajnalban tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista csoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására – jelentette a helyi média szerdán.

A tűzszüneti megállapodást Egyiptom, Katar és az ENSZ tisztségviselőinek közvetítésével kötötték meg a felek. Az Iszlám Dzsihád megerősítette a tűzszünet létrejöttét.

Kedd reggel óta az izraeli hadsereg szóvivőjének, Daniel Hagarinak a közlése szerint száznégy rakétát indítottak el Gázából, melyekből tizenegy a tengerbe esett, tizennégy még az övezetben robbant fel, huszonnégyet sikeresen elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, negyvennyolc lakatlan vidéken csapódott be, és hét rakéta landolásának a helye ismeretlen. Az izraeli hadsereg válaszul tizenhat gázai célpontot lőtt, az övezetet irányító Hamász szervezet megfigyelőállásait és földalatti létesítményeit.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az izraeli hadsereg légicsapásaiban életét vesztette az ötvennyolc éves Hasel Mabarak, és öten megsebesültek. Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint a lakóhelyük közelében található, tűz alá vett Hamász állásból repeszek és rakétadarabok találták el őket.

A katonai szóvivő nem erősítette meg a tűzszünet megkötését, de nem is cáfolta azt. “Folyamatos helyzetértékelésben vagyunk, minden nyitott. Gázával szemben akkor és ott fogunk cselekedni, amikor nekünk megfelelő. A terrorizmus elleni küzdelem időbe telik, s eltökéltek vagyunk” – nyilatkozta Hagari.

A tűzszünet kezdete után ismét megszólalt a légvédelmi sziréna a gázai határ melletti Nir Am nevű kibucban, de nem érkezett jelentés sérülésekről vagy anyagi kárról. A korábbi tűzszünetek után is rendre lőttek még néhány rakétát az övezetből Izrael felé. A katonai helyzetértékelés után az izraeli illetékesek úgy döntettek, hogy a Gázai övezettel határos településeken élők visszatérhetnek megszokott életmenetükhöz, nem kell a továbbiakban óvóhely közelében tartózkodniuk, s az iskolák is megnyitják kapuikat.

A tűzszünetet körülbelül egy nappal azután jelentették be, hogy Kader Adnan nyolcvanhat napos éhségsztrájkja után meghalt egy izraeli börtönben.

Adnant terrorcselekmény vádjával tartóztatták le, és a tárgyalására várt. Halálának bejelentése után négy rakétát lőttek ki Gázából, mire válaszul az izraeli hadsereg harckocsijai csapást mértek a Hamász egyik határközeli megfigyelőállomására. Kedd délután és este a gázai terroristák több tucat rakétát és aknavetőt lőttek ki Izrael irányába, melyek három embert megsebesítettek. A rakétatámadásokat a Gázai övezetben működő palesztin csoportok “közös műveleti parancsnoksága” vállalta magára.

A Hamászt és az Iszlám Dzsihádot is magában foglaló csoport bejelentette, hogy a lövésekkel Adnan halálára felelnek. Válaszul az izraeli hadsereg kedd estétől légicsapásokat mért a Hamász gázai katonai létesítményeire.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑