Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 10. 05.

Izrael újabb támadásra készül Libanon ellen

2018. 10. 05.

Gebran Bassil libanoni külügyminiszter kijelentette, hogy Izrael ürügyet keres egy újabb agresszióra, melyre a Hezbollahnak tulajdonított, a bejrúti repülőtér közelében lévő épületek ügyét használja fel, melyekben szerintük iráni rakétákat tárolnak.

Bassil ezzel válaszolt azokra a vádakra, melyek az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanyahu beszédében merültek fel, melyet az ENSZ Közgyűlése előtt tartott a múlt héten. Ott ugyanis képeket mutatott be három olyan helyszínről, melyek a bejrúti repülőtér mellett találhatóak és melyekben szerinte a Hezbollah iráni rakétákat tárol.

Bassil nagykövetek egy, az adott területre ellátogatott csoportja előtt elmondta, hogy számos nyilatkozat megerősíti, hogy a Hezbollah fejlett rakétákkal rendelkezik, azonban ez nem azt jelenti, hogy azokat Bejrútban tárolják, ráadásul közel a repülőtérhez. Bassil, a nagykövetek egy csoportja, köztük az orosz és az iráni nagykövet kíséretében ellátogatott a három helyszínre, melyekről Netanyahu beszélt, és melyek közül az egyik egy foci pálya.

Az ezzel kapcsolatos izraeli válasz nem is késett sokat. Netanyahu kijelentette, hogy a Hezbollah hazudik a nemzetközi közösségnek. Szerinte a külföldi diplomatákat csupán a játszótérre vitték el és nem azokra a titkos helyekre melyek a föld alatt találhatóak. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a diplomatáknak arról is meg kellett volna kérdezni a libanoniakat, hogy miért vártak három napot ezzel a kirándulással. Netanyahu biztos abban, hogy a Hezbollah megtisztította a helyet mielőtt a helyszíneket bemutatták.

Bassil azzal vádolja Izraelt, hogy elferdíti a tényeket Libanonnal kapcsolatban és hazugságokat terjeszt, ám a fenyegetései nem ijesztik meg a libanoniakat. A libanoni külügyminiszter azt is elmondta, hogy Netanyahu arra használja fel az ENSZ Közgyűlés egy csoportját, hogy előkészítsen egy újabb támadást egy olyan boldog ország ellen mint Libanon. Az üggyel kapcsolatos az is, hogy a Hezbollah főtitkára Hassan Nasrallah a múlt hónapban kijelentette, hogy a szervezete a Szíriát ért izraeli agresszió ellenére kapott modern rakétákat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑