Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2018. 02. 21.

Izrael zsarolja a palesztin vezetést mert az támogatja a mártírok és foglyok családjait

2018. 02. 21.

A Palesztin Hatóságot felháborította egy izraeli törvényjavaslat, mely az adóbevételeiből levonná a palesztin foglyoknak szánt anyagi támogatást.

A palesztin vezetők vasárnap felháborodásuknak adtak hangot egy izraeli törvényjavaslat miatt, amely lehetővé tenné az izraeli kormánynak, hogy levonja a Palesztin Hatóságtól azt az összeget, amit Ramallah az izraeli börtönökben raboskodó palesztin foglyok és családjaik számára fizetnek.

A törvényjavaslatot “kalóztámadásnak” nevezve, a Palesztin Hatóság kormánya kijelentette, nem szünteti meg a támogatásokat.

Vasárnap az izraeli Miniszteri Tövényhozó Bizottság elfogadta a törvényjavaslatot, amely a fogvatartottak és családjaik részére fizetett jóléti kifizetések levonására szólít az adóbevételekből, amit Izrael a Palesztin Hatóságnak fizet.

A Knesszetnek el kell fogadnia a törvényjavaslat mindhárom olvasatát, hogy törvény váljon belőle.

A törvényjavaslat szerint Izrael mintegy 1 milliárd sékelt (71 milliárd Ft) vonna le a Palesztin Hatóságnak  járó éves adóbevételekből – ami egyenlő azzal az összeggel, amit Ramallah fizet ki a palesztin foglyoknak és családjaiknak. Izrael így kíván véget vetni ennek a gyakorlatnak.

A törvényjavaslatot Elazar Stern (Jes Átid)  izraeli ellenzéki képviselő kezdeményezte.

A miniszteri bizottság döntését elítélve a Palesztin Hatóság a lépést  “kalóztámadásnak és botrányos pénzlopásnak” nevezte.

Youssef Mahmoud, a Palesztin Hatóság szóvivője azt mondta, hogy az Izraelben fogvatartott rabok

“a szabadság jelképei”. A foglyok képviselik az emberiség nagyvonalú és nemes élcsapatát, amely nem fogadja el az elnyomást és a megszállást”.

Mahmoud azt mondta, hogy Izrael, és nem a Palesztin Hatóság az a fél, amelyet felelősségre kell vonni, és Izraelnek “kártérítést kéne fizetnie az érintett palesztinoknak a térségben”.

Továbbá Izrael a fő oka “minden válságnak és kárnak, és forrása a veszélyeknek és feszültségnek.”

Az izraeli törvényjavaslat “még egy bűncselekmény, amelyért Izraelt felelősségre kell vonni,” – zárta Mahmoud.

A Palesztin Hatóság információs minisztériuma határozottan elítélte a pénzeszközök adóbevételekből történő levonására irányuló lépést, és az izraeli kormányt terrorista bandának nevezte.

A minisztérium szerint a törvényjavaslatot a többi “rasszista izraeli törvényekhez” kéne csatolni, és azzal vádolta Izraelt, hogy a levont pénzt “szélsőségeseknek és gyilkosoknak” fogja adni.

Issa Qaraqe, a palesztin foglyok bizottságának igazgatója elmondta, hogy a törvényjavaslat jóváhagyása “a megszálló kormány hergelő és ellenségeskedő kampányának a része a foglyok, a mártírok családjai és a sebesültek ellen.”

Az új izraeli törvényjavaslat “ellentétes a nemzetközi és humanitárius törvényekkel, illegális pénzügyi tevékenységnek és szisztematikus politikai terrorizmusnak felel meg”.

A palesztin vezetés álláspontja egyértelműen elutasítja a fogvatartottaknak és a mártírok családjainak fizetett támogatások leállítását, mondta Qaraqe.

“Ez egy olyan ügy, amely nem képezi alku vagy zsarolás tárgyát”.

Továbbá a Palesztin Hatóság vezetése is ellenzi Izrael arra irányuló kísérletét, hogy a foglyokat és “mártírokat” terroristaként és gyilkosként ábrázolja.

Qadura Fares, a Fatah egyik tagja, mely a Palesztin Foglyok Klubját vezeti, szintén kritizálta a törvényjavaslatot és kijelentette, hogy ezzel akarja az izraeli kormány lecsillapítani Avigdor Liberman védelmi minisztert, mert elutasította felhívását a palesztin foglyok elleni halálos ítélet alkalmazására. Valamint része Izrael azon törekvéseinek, hogy nyomást gyakoroljon a palesztinokra és összemossa harcukat a terrorizmussal.

A palesztin vezetés nem fogja megváltoztatni a fogva tartottakkal és családjaikkal szembeni politikáját, és nem fog engedni semmilyen párt nyomásának, tette hozzá.

“A korábbiakhoz hasonlóan, ez a lépés is el fog bukni,” – jegyezte meg Fares.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak,  és az ellenállásban meghalt mártírok családtagjainak.

A  Palesztin Hatóság 2017-ben 687 millió sékelt (51,6 milliárd Ft) fizetett a mártírok családja alapnak és 550 millió sékelt (41 miliárd Ft) a Palesztin Fogvatartottak Klubjának – mintegy 7 százalékát a teljes költségvetésének.

A 20-30 évre ítélt palesztin biztonsági foglyok élethosszig tartó 10 000 sékel (754.000 Ft) havi támogatásra jogosultak. 3-5 év büntetésért havi 2 000 sékel (15.000 Ft) jár. Azok a palesztin foglyok, akik házasok, gyermekeik vannak, Jeruzsálemben élnek, vagy izraeli állampolgárok, további juttatásokban részesülnek.

A ciszjordániai  havi átlagkereset  meghaladja a 2000 sékelt (150.000 Ft).

Orientalista.hu – Zenobia The Times of Israel, ujkeletonline

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑