Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 03. 12.

Izraeli-amerikai hadgyakorlat – Libanon elleni háborúra készülnek

2018. 03. 12.

Izrael Amerikával karöltve a libanoni feszültségek közepette kezdi meg legkiterjedtebb közös hadgyakorlatát.

Amerikai és izraeli katonai tisztviselők bejelentették, hogy megkezdték közel egy hónapig tartó közös hadgyakorlatukat, amely egy Tel Aviv elleni rakétatámadást szimulál.

Mintegy 2500 katona, köztük 1400 tengerészgyalogos, 1100 fő az USA európai parancsnoksága (USEUCOM) haditengerészetének személyzetéből, valamint 2000 izraeli légvédelmi csapat, logisztikai egységekkel és más izraeli védelmi erőkkel (IDF) együtt került bevetésre Izraelben, hogy közösen részt vegyenek az úgynevezett “Juniper Cobra 2018” hadgyakorlaton, amely állításuk szerint mindezidáig a legnagyobb közös hadgyakorlat a két állam között. Emellett két amerikai haditengerészeti hajó is megérkezett Izraelbe, hogy részt vegyen a gyakorlatban.

“Több mint négy hétig vállat vállnak vetve fogunk harcolni, ugyanúgy, mint ahogy egy esetleges válság idején küzdenénk, itt nem csak egy gyakorlatról van szó,” mondta Brig. Genfi Zvika Haimovich, izraeli légvédelmi parancsnok.

Hozzátette továbbá, hogy a hadgyakorlat “lehetőséget fog nyújtani” az izraeli csapatoknak „operatív képességeik fokozására a magas röppályájú ballisztikus rakétafenyegetésekkel szemben.”

A kilencedik Cobra katonai hadgyakorlat részeként a két ország erői egy rakétafenyegetés forgatókönyveinek szimulációit fogják végrehajtani, a ballisztikus rakétákkal szemben leghatékonyabb izraeli „Arrow”, és „Iron Dome” légvédelmi rendszer, és a középkategóriás támadó „Patriot” rakétarendszerek tesztelése során. Továbbá bevetésre kerül a David’s Sling, másnéven „varázspálcaként” ismert katonai légvédelmi rendszer is, amelyet Izrael, a Hezbollah által Libanonban használt közepes hatótávolságú rakétarendszer ellen kíván hadrendbe állítani.

“Az elkövetkező hetekben együtt fogunk gyakorlatozni, melynek során összetett és kihívásokkal teli forgatókönyvekkel fogunk találkozni, fenyegetések széles skálájának elhárítására kell felkészülnünk, olyan típusú fenyegetésekre, amelyek a jövőben leselkedhetnek ránk” – mondta Haimovich.

Februárban jelentősen megromlottak az Izrael és Libanon közötti kapcsolatok, Izrael azon tervei miatt, miszerint falat kíván építeni Libanon déli határa mentén, valamint a Földközi tenger keleti térségében található gázmező felett. A libanoni hatóságok szerint ez “közvetlen fenyegetést jelent a stabilitásra”, ezért felhívja szomszédját, hogy hagyja abba az építkezést. Továbbá, Joseph Aoun libanoni tábornok figyelmeztet, hogy az ország hadserege minden lehetséges eszközt felhasználna egy potenciális “izraeli agresszió” ellen, kerül, amibe kerül.

Ugyanebben a hónapban egy Hezbollah tisztviselő azzal fenyegetőzött, hogy új frontot fog nyitni Izrael ellen, amennyiben Tel Aviv folytatja támadásit Szíria és a Gázai övezet ellen. A nyilatkozat röviddel a közelmúltban Izrael és Irán között történt összekülönbözés után következett be, melynek során állítólag lelőttek egy iráni drónt és egy izraeli repülőgépet.

Orientalista.hu – Vivkamar, Sputniknews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑