Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 03. 17.

Izraeli erők palesztin halászokat tartóztattak le a gázai partoknál

2018. 03. 17.

A palesztin hatóságok szerint, izraeli haditengerészeti erők tíz halászt tartóztattak le, miután több palesztin halászhajóra tüzet nyitottak az ostromlott Gázai-övezet partjainál.

A mezőgazdasági munkabizottságok szövetségében működő halászati bizottság vezetője, Zakaria Bakr, az arab nyelvű palesztin al-Yawm hírügynökségnek elmondta, hogy izraeli erők palesztin hajókra céloztak hétfőn, a Gáza déli részétől mintegy 30 km-re fekvő Rafah városának partjainál.

Bakr hozzátette, hogy később izraeli tengerészek szálltak fel a hajókra, akik a fedélzeten rekedt palesztin halászokat letartóztatták, majd a Tel Aviv déli részétől 40 km-re fekvő Asdod kikötőn belüli ismeretlen helyre szállították.

Az izraeli haditengerészeti erők február 25-én az ostromlott Gázai-övezet partján tüzet nyitottak egy palesztin halászhajóra, mely során egy palesztin halász életét kioltották és két másik halászt megsebesítettek.

Mintegy 4000 palesztin halász dolgozik Gázában, akiknek több mint a fele a szegénységi küszöb alatt él.

Izrael 2014 augusztusáig, a Gázai partvidék vizein folytatandó halászati tevékenységre, a partvonaltól számított három tengeri mérföldes halászati övezetet szabott ki. Ugyanakkor 2014-ben a halászati zóna határát hat tengeri mérföldnyi távolságra növelte.

Az izraeliek és a palesztinok közötti – a 2014. augusztusi halálos 50 napos izraeli háborút követően elért – tűzszüneti megállapodásban Tel Aviv beleegyezett, hogy haladéktalanul kiterjeszti a gázai partvidék halászati övezetének határát, lehetővé téve a palesztin halászok számára, hogy a partvonaltól számított hat tengeri mérföldes övezetben végezhessék halászati tevékenységüket.

Az oslói béke megállapodás értelmében a halászati övezetnek a partvonaltól 20 tengeri mérföldnyire kellene kiterjednie, de ez a mérték a térségben az évek során fokozatosan csökkent, mivel a Tel-Aviv-i rendszer egyre nagyobb korlátozásokat vezetett be.

Az elmúlt néhány évben az izraeli erők több mint száz támadást hajtottak végre palesztin hajók ellen, melyek során több tucat halászt letartóztattak és több hajót le is foglaltak.

A Gázai övezet 2007. június óta áll izraeli blokád alatt. Az izraeli blokád az életszínvonal jelentős csökkenését, valamint soha nem látott munkanélküliséget és könyörtelen szegénységet provokált a térségben.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑