Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2019. 09. 01.

Izraeli és amerikai műkincsrablók profitálnak a jemeni háborúból

2019. 09. 01.

Jement korábban ,,élő múzeum,, néven emlegették, azonban az amerikaiak által gyártott, és a szaúdiak által ledobott bombák nem csupán több ezer embert gyilkoltak, hanem jelentős károkat okoztak az ország régészeti emlékeiben.

Egy 2015 júniusában történt szaúdi légicsapásban több műemlék épület is mgsemmisült a jemeni fővárosban Sanaa-ban. Az egyik ilyen elpusztított négy tornyú ház egyik tornya például 2500 éves volt. A legújabb tornya is 1000 éves volt, és sokkal régebb óta létezett mint az Egyesült Államok.

Az UNESCO által védetté nyilvánított óváros több épülete is súlyos károkat szenvedett. Közülük sok az összeomlás szélén van. A történetírás szerint Nóé fia Shem által alapított jemeni főváros ellen a szaúdi agresszió kezdete óta már több mint 30 lehicsapás történt.

A szaúdi légicsapások azonban a fővároson kívül más ősi jemeni városokban is súlyos károkat okoztak, mint például Saada, Shibam, Hadramout, Zabid, Aden és Taiz. A légitámadások eddig több mint 66 történelmi emlékhelyben tettek kárt Muhannad Al-Sayani, a Jemeni Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója szerint. A szaúdi koalíció gépei több régi kastélyt, várat és múzeumot is megsemmisítettek.

,,Ezek többnyire nyílt területen vannak, elsősorban a sivatagban ahol fegyvereket egyáltalán nem tárolnak.,,

A nyugati és a szaúdi média hazugságai szerint ugyanis a jemeni ellenállás a régészeti területeken tárolja a fegyvereit.

A jemeni kormány szerint az Egyesült Államok közvetlenül nem, azonban a szaúdi koalíció támogatásával maga is részt vesz a műemlékek elpusztításában. A koalíciót ugyanis fegyverekkel támogatja és részt vesz például a szaúdi vadászgépek légi újratöltésében.

Sanaa-n kívül az egyik legjelentősebb Jemen területén található egyik ókori civilizáció központját Saada óvárosát is komoly károk érték. A Mineai Királyság egykori központját még a Krisztus előtti negyedik században alapították, azonban az óváros egy részét a szaúdi légicsapások szinte teljesen eltörölték a föld színéről. De hasonlóképpen járt a városban található 1200 éves Al-Hadi mecset is, mely egyben Al-Hadi ilal-Haqq Yahya imám sírhelye is volt.

Szaúd Arábia azonban nem tudja ezt megérteni, hisze az Öböl menti államok többsége új állam míg Jemen egy 50-60 000 éves történelemmel rendelkezik. Egyes történészek szerint a Homo Sapiens onnan kelt át a Vörös tengeren Afrika felé.

A jemeni háborúra azonban a jelentős pusztításon kívül a műkincsek csempészése is jellemző. A Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok által irányított katonai koalíció tevékenységének eredményeként komoly műkincs csempész hálózatok alakultak ki. A MintPress számára nyilatkozott egy jemeni állampolgár aki az Egyesült Arab Emirátusok számára csempészett műkincseket. 2500 éves múmiákat, ritka Tóra tekercseket, és több tucat régi jemeni tőrt vitt az Emirátusokba, ahol a csempészett tárgyak amerikai gyűjtők birtokába kerültek.

A jemeni műkincs csempészetben külföldi diplomaták is érintettek, akik Jemenben állomásoznak. A jemeni források szerint Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom diplomazái is érintettek ebben, akik az Egyesült Államokból és Izraelből származó gyűjtők számára csempésznek műkincseket. Jemenben ugyanis régóta számos civilizáció és világvallás képviselői is jelen voltak, és Izrael bizonyos műkincsekre úgy tekint, mint Izrael állam tulajdonára.

A jemeni fővárosban bizonyos tisztviselők elmondták, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy amerikai és izraeli gyűjtők számára számos jemeni műkincset csempésztek ki. Szerintük a műkincs piacon jelentős értékük van a héber feliratos és Dávid csillag ábrázolásos műkincseknek. A korábbi csempész a MintPress számára azt nyilatkozta, hogy korábban egy régi héber nyelvű kéziratot például 20 ezer dollárért adott el.

A jemeni illetékesek szerint Aden és Marib térsége közkedvelt a műkincs csempészek körében, akik ráadásul szabadon tevékenykednek az országban, hiszen a szaúdi báb Mansur Hadi elnök magas hivatali beosztásokat adott számukra, hogy megkönnyítse a munkájukat. Sokszor előfordult, hogy a jemeni ellenállás által letartóztatott műkincs csempészeket a szaúdi erők kiszabadították a börtönből. Ez az illegális tevékenység pedig legalább olyan pusztítást okoz a jemeni kultúra és történelmi emlékek számára mint a szaúdi koalíció bombatámadásai.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (mintpressnews.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑