Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2022. 01. 04.

Izraeli hírportálokat törtek fel Szulejmáni megölésének évfordulóján

2022. 01. 04.

Irán izraeli hírportálokat tört fel Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölésének második évfordulóján – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

A The Jerusalem Post és a Maariv című lapok internetes oldalait hétfő hajnalban feltörték, és egy iráni videót helyeztek el rajtuk, amelyen az látható, hogy Iránból rakétatámadást intéznek a Negev-sivatagban, Dimona mellett található izraeli nukleáris létesítmény ellen, és egy rakéta eltalálja a reaktor jellegzetes, félgömb alakú makettjét. A videofelvételen elhelyeztek egy szóbeli fenyegetést is. Angol és héber nyelven azt üzenték:

Ott is közel vagyunk hozzád, ahol nem gondolnád.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy weboldalunkat nyilvánvalóan feltörték, és Izraelt közvetlenül megfenyegették. Dolgozunk a probléma megoldásán” – írta a The Jerusalem Post Twitter-fiókján.

A honlap mintegy két órával a feltörés után újra elérhető volt. Szulejmáni meggyilkolásának évfordulóján Irán egyhetes akciósorozatot jelentett be, amelynek meg nem nevezett fő eseményét hétfőre hirdették meg.

Szulejmáni Abu Mahdi al-Muhandis iraki hadnaggyal együtt egy – Donald Trump előző amerikai elnök parancsára végrehajtott – dróncsapásban vesztette életét Bagdadban. Iráni tisztségviselők többször is megígérték, hogy megbosszulják a halálát.

Irán által támogatott hekkercsoportokat többször is azzal gyanúsították, hogy az elmúlt hónapokban izraeli internetes oldalakat próbáltak feltörni az Irán és Izrael között évek óta szárazföldön, levegőben, tengeren és kibertérben zajló árnyékháború részeként.

A kiberhadviselés eddigi leghíresebb csatája 2010-ben történt, amikor a feltételezhetően Izrael és az Egyesült Államok által kifejlesztett Stuxnet vírus megfertőzte Irán nukleáris programját, és sorozatos meghibásodásokat okozott az urándúsítást végző centrifugákban.

Kászim Szulejmáni tábornok az al-Kudsz elitkommandó parancsnoka volt, amely a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulata. Különösen jelentős szerepet játszott a Szíriai Arab Hadsereg terrorellenes hadjárataiban, amik során sikeresen szabadították az iszlamista és dzsihadista szervezetek által megszállt szír városokat és falvakat.

 Iránban Szulejmánira nemzeti hősként tekintenek.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑