Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 08. 25.

Izraeli katonák civil repülőgépre lőttek a Golán fennsíkon

2019. 08. 25.

Izraeli katonák augusztus 21-én tüzet nyitottak egy izraeli mezőgazdasági kisrepülőgépre a megszállt Golán fennsík felett. Mindezt azzal magyarázták, hogy ellenséges repülőnek nézték a fennsík légterében repülő kisgépet.

Az ENSZ szerint a Golán fennsík megszállt területnek minősül és az összes ország annak is tekinti azt. Ez alól kivételt képez az Egyesült Államok, mely a Golán fennsíkot izraeli területnek tekinti, és már a térképeken is így tünteti fel.

Az izraeli hadsereg szóvivője a következőképpen magyarázta a majdnem tragédiával végződő eseményt.:

,,A 101. Zászlóalj ejtőernyősei a Golán fennsík középső részén tüzet nyitottak egy izraeli civil repülőgépre, melyről azt hitték, hogy egy ellenséges szíriai gép. A repülőt több lövedék is eltalálta, azonban a pilóta nem sérült meg, ám a történet rosszul is végződhetett volna.,,

Az izraeli hadsereg szerint azonban katonáik csak az ország területét védik. Az izraeli média szerint pedig elég gyakoriak a Golán fennsíkon a civil mezőgazdasági repülőgépek, melyeket legtöbbször permetezésre használnak. Azonban szerintük előfordul, hogy drónok átrepülnek hozzájuk Szíriából.

A sérült gép pilótája az incidensből annyit vett észre, hogy csökkent az üzemanyag szintje és ezért leszállt a Mahanaim repülőtéren Rosh Pina közelében. Ő azt gondolta, hogy a szíriai oldalról lőttek rá. Rövid vizsgálat után kiderült, hogy a lövéseket az ejtőernyős dandár tagjai adták le, miután nem körültekintően jártak el és hirtelen lőni kezdtek a civil repülőgépre.

Az izraeli hadseregnél elég gyakran fordulnak elő gondatlanságból elkövetett balesetek. Januárban egy izraeli tank 600 métert gurult egy dél-izraeli autópályán miután a tank vezetője elaludt. A tank parancsnoka mosdóba volt amikor a Merkava 4 típusú tank elindult és kihajtott az autópályára.

Ebben az esetben senki sem sérült meg, azonban 2018 áprilisában füstmérgezésben egy izraeli katona meghalt, amikor egy harckocsilövedék kigyulladt a tankjában. Az izraeli sajtó éppen ezért már sokszor felhívta a figyelmet a hadseregben lévő figyelmetlenségre és mulasztásokra.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑