Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 04. 03.

Izraeli kém drón zuhant le Dél-Libanonban (képek)

2018. 04. 03.

Egy izraeli kém drón állítólag lezuhant Dél-Libanonban, ugyanakkor a tel-avivi rezsim elutasítja az arra irányuló felhívásokat, hogy vessenek véget a libanoni légtér megsértésének.

 A libanoni al-Manar televíziós hálózat arról számolt be, hogy a „pilóta nélküli izraeli repülőgép” Beit Yahoun és Bara’achit falvak között, péntekről szombatra virradóan zuhant le.

Az izraeli hadsereg szóvivője egy jelentésben megerősítette az incidenset, azt állítva, hogy a drón technikai meghibásodás miatt csapódott be egy nyílt területen Dél-Libanonban.

“Az ügyet jelenleg felülvizsgálják, ugyanakkor nem áll fenn kiszivárgott információ kockázata, “olvasható a jelentésben.

Közben egy biztonsági forrás arról számolt be, hogy a libanoni hadsereg műszaki hadteste négy rakétát talált az izraeli repülőgép roncsai között, amelyeknek a megsemmisítéséről a tüzérség gondoskodik majd.

Az izraeli rezsim már-már napi szinten sérti meg a libanoni légteret, az általa “rutin felderítő küldetéseknek” nevezett berepülések során.

A legutóbbi incidens, egy új Libanon elleni háborút előrevetítő izraeli fenyegetettség közepette történt. A rezsim 2000-ben és 2006-ban indított háborút Libanon ellen, melyek során, mindkét esetben súlyos veszteségeket okozott a rezsim hadseregének a Hezbollah ellenállási mozgalma.

Bejrút számos alkalommal nyújtott be panaszt az ENSZ-nek, miután Izrael rendszeresen megsérti Libanon szuverenitását- szárazföldi, tengeri és légi színtereken egyaránt- így ellenszegülve az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. számú Határozatának, amely tűzszünetet rendelt el Izrael 2006-os háborújában, felhívva Tel-Avivet a libanoni szuverenitás és a libanoni területi integritás tiszteletben tartására.

.

Az elmúlt években az izraeli rezsim rendszeresen indított légi csapásokat Szíria ellen a libanoni légtérből.

A legutóbbi ilyen légi támadások során, februárban a szíriai légvédelem lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amit a Hezbollah “új stratégiai fázis kezdetének” nevezett, amely szerintük a jövőben korlátozni fogja a szíriai légtér Izrael általi megsértését.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑