Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2018. 09. 01.

Izraeli kémprogramot használ az Emirátusok

2018. 09. 01.

Az Egyesült Arab Emirátusok egy izraeli kém programokat előállító céget kért fel arra, hogy törjék fel a katari emír, egy szaúdi herceg és más térségbeli rivális politikusok telefonjait. Ezekről származó levelek és e-mailek jutottak a New York Times birtokába.

A riport alapján, melyben a megszerzett levelek is nyilvánosságra kerültek, két pert is indítanak az izraeli székhelyű NSO Group ellen, mely felhasználók elleni illegális kémkedésben érintett. A pereket Izraelben és Cipruson indították a cég ellen, mégpedig egy katari állampolgár és mexikói újságírók akiket szintén megfigyeltek a cég által kifejlesztett új, Pegasus nevű kémprogrammal.

A per előkészítése során kiderült, hogy az Egyesült Arab Emirátusok már 2013-ban szerződést írt alá az izraeli céggel a kémprogram használatával kapcsolatban. Az Emirátusok olyan személyek telefonbeszélgetéseit hallgatta le mint a katari uralkodó Sheikh Tamim Bin Hamad Ali Thani és Mutaib Bin Abdullah szaúdi herceg.

A kémprogram egy szöveges üzenet elküldésével jut el a megfigyelni kívánt telefonra. Amikor a célszemély megnyitja az üzenetet akkor a Pegasus programot telepíti a telefon. Ez pedig hozzáférést biztosít a telefon összes adatához és kapcsolatához. Az üzenetekhez, az e-mailekhez, a Facebook, WhatsApp, Viber, WeChat és Telegram fiókokhoz.

A New York Times a per során azt állítja, hogy az izraeli NSO Group egyik partnere sikeresen rögzítette újságírók hívásait is és azokat külföldi kormányoknak juttatta el. A csalinak szánt üzeneteket olyan sms-ekben juttatták el a célszemélyeknek mint: ,,Közeledik a Ramadán- hihetetlen árengedmények!,,

A katari állami hírügynökséget és a kormányzati médiát például akkor törték fel, amikor 2017 májusában diplomáciai válság bontakozott ki amikor is Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom megszakította a diplomáciai kapcsolatait Katarral.

Az NSO Group a programot eladta Mexikónak is, azzal a feltétellel, hogy azt csak bűnözők és terroristák ellen használhatják. Azonban azt a mexikói kormány az ország ismert újságírói, akadémikusai és emberi jogi aktivistái ellen használta.

Az Amnesty International beszámolt arról, hogy az egyik aktivistájukat úgy akarták tőrbe csalni, hogy egy ismeretlen WhatsApp üzenetet juttattak el neki, mely szerint tüntetés lesz Washingtonban a szaúdi nagykövetség előtt.

Az izraeli cég azt elismerte, hogy bizonyos ügyfelek 650 ezer dollárt adtak nekik 10 darab mobil telefon lehallgatásáért és ezen kívül 500 ezer dollár telepítési díjhoz jutottak.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Forrás: Al-Jazeera

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑