Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2015. 09. 16.

Izraeli rendőrök behatoltak az Al-Aksza mecsetbe

2015. 09. 16.

Ötven éve először törtek be az izraeli hatóságok a muszlimok szent helyére. Erre 1967 óta nem volt példa, amikor is az izraeli hadsereg megszállta Ciszjordániát.

 Azzan Hatim sejk, a jeruzsálemi muzulmán szent helyeket felügyelő Wakf nevű intézmény vezetője kijelentette, hogy a biztonságiak szinte az egész mecsetbe behatoltak, amire utoljára 1967-ben volt példa. Szerinte Izrael új helyzetet akar létrehozni, mert lehetővé akarja tenni szélsőséges zsidók megjelenését a Mecsetek terén. – közölte az MTI.

Kedden, a harmadik egymást követő napon is folytatódtak az izraeli katonák agresszív fellépése a palesztin fiatalok ellen.   A palesztin hírügynökségek mintegy harminc muzulmán sebesültről számoltak be, akik közül két embert kórházba kellett szállítani. Az összecsapásokban letartóztattak két palesztin fiatalt.

A Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll ott.

Szami Abu Zuhri, a Hamasz gázai szóvivője azt mondta, hogy hadüzenetként fogják fel az izraeli terrorakciót, és felszólította a világot, hogy állítsák meg  az Al-Aksza mecsetnél zajló agresszív fellépést mielőtt a helyzet elfajulna.

 A Wafa nevű palesztin hírügynökség szerint Abbasz tájékoztatta Mesaalt  Mamasz vezetőt és   II. Abdallah jordániai királlyal telefonon folytatott megbeszéléséről, amelyben felszólította Jordániát, hogy tegyen lépéseket abban az esetben, ha Izrael tovább folytatja tevékenységét a Mecsetek terén

II. Abdallah jordániai király figyelmeztette Izraelt, hogy óvakodjon a “további provokációtól a Mecsetek terén.”, és az Egyesült államok is mély aggodalmát fejezte ki a jeruzsálemi szent helyek körül zajló erőszakhullám miatt. Washington önmérsékletre szólította a feleket, valamint tartózkodásra a provokációktól és a harcias kijelentésektől.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kedd estére a zsidó újév ünnepének végére magas rangú politikusok és biztonsági szakemberek részvételével rendkívüli értekezletet hívott össze a Jeruzsálemben kialakult helyzet értékelésére.

Orientalista.hu – (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑