Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 01. 15.

Izraeli sajtószabadság: Tilos a nőket ábrázolni  az újságokban

2015. 01. 15.

Kiretusálta egy izraeli ultraortodox újság a politikusnőket.

Kiretusálta a Hamevaszer című izraeli ultraortodox újság a politikusok vasárnapi párizsi menetéről készült fotóról a nőket, köztük Angela Merkel német kancellárt.

Nemcsak a kancellár képét vágták ki, hanem többek között Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is eltüntették a lapban közölt képről. A lap felelős kiadója, Méir Porús, a Jahadút Hatora nevű askenázi ultraortodox párt képviselője a kneszetben.

Az újság nem a nők arcának kitakarását választotta, hanem újraszerkesztette a terror ellen szervezett vasárnapi párizsi politikusmenetről készült képet, eltávolítva a különböző országok női vezetőit.

Izraelben az ultraortodox újságokat a zsidó vallás szabályait szigorúan betartató „szellemi bizottság” felügyeli, és az újságírók öncenzúrát gyakorolnak minden nőket ábrázoló fényképpel kapcsolatban. Bizonyos lapok a női nevek kinyomtatásától is tartózkodnak, gyakran csak a családnevüket közlik például a női parlamenti képviselőknek – állítja a Walla izraeli hírportál.

 orientalista.hu MTI nyomán

Megosztom:

Back to Top ↑