Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 06. 15.

Izraeli szélsőségesek felvonulást szerveznek a megszállt Jeruzsálemben

2021. 06. 15.

Izraeli szélsőséges nacionalisták zászlós felvonulást hirdettek keddre Jeruzsálem belvárosában mintegy ötezer résztvevővel, s erre válaszul a Hamász palesztin mozgalom Harag Napját hirdetett.

Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt szélsőséges miniszterelnök hívei szervezik. Szakértők szerint mindez a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.

Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul Harag Napját, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök a nap folyamán felszólította az új izraeli kormányt, hogy vessen véget a megszállásnak, és ismerje el a palesztin nép jogait. Hozzátette, hogy az új izraeli vezetésnek nem lesz jövője, ha nem ismeri el a palesztinok jövőjét.

Figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha az izraeli hatóságok engedélyezik a szélsőséges nacionalisták zászlós felvonulását. “A zászlós felvonulás szervezése Kelet-Jeruzsálemben provokációnak minősül a palesztin néppel szemben és agressziónak a város és a szent helyeink szemben” – fogalmazott a palesztin kormányfő. Kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek közbe kell avatkoznia.

Izrael és a gázai szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli hatóságok számos alkalommal provokálták a palesztin hívőket, illetve Jeruzsálem palesztinok lakta negyedében több családot akartak kilakoltatni, hogy helyükre izraeli telepesek költözzenek.

A 11 napi vérontásnak május 21-ére virradóra tűzszünet vetett véget. A harcokban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑