Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 06. 06.

Izraeli támogatással autonóm területet szakítanának ki a kurdok Szíriából

2019. 06. 06.

Az SDF (Syrian Democratic Forces) nevű Amerika által támogatott szíriai kurd csoport vezetői találkoztak Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszterrel. A megbeszélésen elmondták neki a tervüket egy Kelet-Szíriában létrehozandó autonóm területtel kapcsolatban.

Az SDF közeli forrásokból szár,ázó információk szerint a kurd milicista vezetők és Liberman közti megbeszélésre az Erbil kormányzóságban lévő Shaqlaveh településen került sor az iraki Kurdisztán régióban. A tárgyaláson szó esett az SDF által elfoglalt szíriai területek jövőjéről is Észak-Kelet Szíriában.

A megbeszélésen részt vett Salih Muslim, a Szíriai Kurd Demokratikus Unió (PYD) külkapcsolatokért felelős vezetője, Shahoz Hasan, a PYD helyettes vezetője, és Aldar Khalid, a mozgalom egyik vezető személyisége is. Szó esett az esetleges izraeli támogatásról az SDF számára és arról is, hogy egy védelmi zónát építenének ki Észak-Kelet Szíriában.

A beszámoló szerint Liberman jelentős katonai segítséget nyújtana az SDF számára és segítene egy esetleges repülés tilalmi zóna kialakításában is az SDF által megszállt területeken és ebben együttműködnének más kurd csoportokkal.

A megbeszélésen arról is szó esett, hogy Izrael támogatná egy olyan autonóm régió létrehozását Szíriában mint amilyen az iraki Kurdisztán régió. Az SDF és Izrael között lévő együttműködésről a média már az év elején beszámolt.

Áprilisban arról számolt be a helyi média, hogy a Deir Ezzor kormányzóságban állomásozó SDF erők olajért cserébe amerikai és izraeli katonai felszerelést kaptak. A felszerelést egy 70 gépjárműből álló konvoj szállította nekik Irakból.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑