Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli telepesek és katonák lőttek palesztinokra Ciszjordániában

2015. 10. 07.

Legalább két palesztin kapott lőtt sebet, miután ismeretlen számú izraeli telepes tüzet nyitott rájuk a megszállás alatt lévő Ciszjordánia középső részén. – közölte a Press Tv.

Az arab nyelvű Al-Aqsa televízió jelentette, hogy névtelenséget kérő palesztin források szerint a telepesek szerda reggel lerohanták a Betlehemtől 6 km-re található Dar Salah falut, majd válogatás nélkül lőttek mindenkire, aki ott lakik.

A jelentés hozzáteszi, hogy legalább két palesztin sérült meg a támadás során, akiket egy közeli kórházba szállítottak kezelésre. Egyikük a jelentés szerint kritikus állapotban van.

Ettől az eseménytől függetlenül, de szintén ma reggel izraeli katonai járművek jelentek meg Halahoul környékén, észak al-Khalil-ban (Hebrónban), majd az izraeli hadsereg előállított és letartóztatott 17 palesztin lakost.

Az izraeli katonák több tucat lakásba törtek be, és erőszakos módon kutattak, jelentős anyagi kárt okozva, mielőtt elvitték magukkal a letartóztatott embereket.

Szintén ma reggel nagyszámú izraeli telepes rohanta le a Sheikh Jarrah környéket Kelet-Jeruzsálemben, két kilométerre az óvárostól. A telepesek számos palesztin autót megrongáltak. Veszteségről nincs hír.

Izraelita telepesek támadták meg a lakosságot Jeruzsálem túlnyomó többségben palesztinok által lakott területein még október 3-án, itt két izraelita meghalt, és többen megsérültek a Mohannad Rafiq Halab névre hallgató 19 éves palesztin fiatallal folytatott harcok során

Egy fiatal palesztin megsérült kedd este, mikor izraeli katonák összecsaptak egy palesztin fiatalokból álló csoporttal a Ciszjordánia északi részén fekvő Turmus Ayya városában, és éles lőszert, valamint könnygázt használtak tömegoszlatási célokból.

Izraeli katonák lerohanták a Nablus-i palesztin menekülttábort, és több palesztint elhurcoltak magukkal. Több, mint 120 palesztin sérült Kelet-Jeruzsálemben.

Mindeközben a Palesztin Vörös Félhold (PRCS) jelentései szerint több, mint 120 palesztin sérült meg tegnap az izraeli katonákkal, valamint illegális telepesekkel folytatott összecsapások során a Ciszjordániában, valamint Kelet-Jeruzsálemben.

A humanitárius szervezet szerint összesen 129 palesztin sérült meg a keddi összecsapások során, így a szombat óta megsérültek száma meghaladja a hatszázat.

A PRCS szóvivője, Errab Foqaha szerint legalább 8 palesztint lőttek meg éles lőszerrel és további 23-mat gumilövedékekkel.

Hozzátette, hogy további 57 palesztin lett rosszul a könnygáz nagymértékű belégzése miatt, valamint ketten fizikai sérüléseket is szenvedtek.

Foqaha azt is elmondta, hogy az izraeli fegyveres erők csak vasárnap 13 alkalommal támadták meg a PRCS mentőautóit.

Richard Silverstin újságíró, a Tikun Olam az izraeli viszonyokat palesztin szemszögből tárgyaló politikai blog szerkesztője, a Press TV-ben kedden egy exkluzív interjú során a palesztinok és izraeliek között egyre növekvő feszültséget nagyon aggasztónak titulálta, megjegyezve, hogy Izraelnek azon magaviselete, hogy inkább elfojtja a palesztin tüntetéseket, minthogy párbeszédet folytasson a tüntetőkkel, csak elmérgesíti ezt a helyzetet.

„Izrael hozzáállása a problémához eleve bukásra van ítélve, és a palesztinok meggyilkolása erkölcsi csődbe viszi az országot. (…) Izraelnek muszáj felismerni, hogy a palesztinoknak joguk van visszatérni a saját nemzeti gyökereikhez, és a megszállásnak véget kell vetni. Ha a zsidó állam nem érvényesíti a palesztinok alapköveteléseit sem, ez a helyzet nem fog megszűnni egészen addig, míg a nemzetközi közösség kénytelen nem lesz jelentős módon beavatkozni, hogy kényszerítse Izraelt, hogy ragaszkodjon egy általuk megfogalmazott, ésszerű letelepedési törvényhez.” – mondta Silverstin.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑