Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 12. 02.

Izraeli telepesek rohamozták meg az al-Aksza mecsetet

2015. 12. 02.

Izraeli telepesek, az izraeli fegyveres erők támogatása mellett újfent megrohamozták a Kelet-Jeruzsálemben fekvő al-Aksza mecsetet, mely a muszlim hívők számára a harmadik legszentebb hely a világon.

A PressTV tudósítása szerint a mai nap folyamán számos telepes jutott be a szent helyre, akiknek egy csoport izraeli katona is segítségére volt.

A fejlemény előzményeként egyébként a mai nap folyamán az izraeli katonai  erők legalább 23 palesztint letartóztattak egy éjszakai razzia során egy menekülttáborban.

Az izraeli megszállás alatt álló Északkelet-Jeruzsálemben található  Shu’afat tábor ellen több, mint 1500 katonát vetettek be, akiket mesterlövészek és egy helikopter is támogatott.

A jelentések szerint az izraeli erők lezárták a tábor kijáratait, majd könnygáz- és kábítógránátokat dobtak a menekültek közé. A helyi lakosok szerint az izraeli erők a mentők számára is megakadályozták a táborba való bejutást.

Az izraeli katonák egyébként azzal a céllal érkeztek a menekülttáborba, hogy lerombolják az otthonát, aki állítólag felelős egy két évvel ezelőtti, az izraeli erőket célzó támadásért.

A lerombolásra ítélt ház tulajdonosa egy bizonyos Ibrahim al-Akari volt, aki az izraeli hatóságok állítása szerint 2014 november 5-én megölt 2 embert, mikor egy autóval letért az útról, és a járókelők közé hajtott. Az egyik áldozat egy izraelita határőr volt. A gyanúsítottat agyonlőtték az incidens során.

A jelentések szerint az erőszakhullám tovább folytatódik a palesztin ellenállók és az izraeli erők között a megszállt jordániai és gázai területeken.

A jelenlegi folyamatok során, melyeket Izraelnek azon döntése robbantotta ki, hogy augusztusban korlátozták a belépést az al-Aksza mecset területére, már több, mint 100 palesztin halt meg, valamint 20 izraeli is elhunyt az összecsapások során, valamint több mint 7000 palesztin került rácsok mögé, legtöbbjük minden tárgyalás vagy ítélet nélkül.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

,
Back to Top ↑