Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 09. 23.

Izraelnek 200 atomtöltete van a NAÜ mégsem ellenőrzi

2016. 09. 23.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) iráni nagykövete szerint Izrael nukleáris programja valós veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra nézve, írja a Press TV.

reza-najafi

Reza Najafi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) iráni nagykövete

Reza Najafi erről a NAÜ Kormányzó Tanácsa szerdai ülésén beszélt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter közelmúltban nyilvánosságra hozott levelezésére utalva, miszerint Izrael 200 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

Hangsúlyozta, hogy az izraeli nukleáris fegyverarzenál rendkívül aggasztó a nemzetközi közösség számára, mert a rezsim nem csatlakozott a tömegpusztító fegyvereket tiltó nemzetközi egyezményekhez és nem engedélyezte a NAÜ ellenőreinek a titkos nukleáris létesítményeihez való hozzáférést.

izrael-atom-bomba-3Kétszáz nukleáris töltettel felszerelt rakétával rendelkezik Izrael, amelyek Teheránra vannak célozva, és ezzel az irániak is tisztában vannak – derült ki Colin Powell volt amerikai külügyminiszternek a múlt héten kiszivárogtatott levelezéséből. A DC Leaks nevű csoport által megszerzett e-maileket Powell még a tavalyi év során írta, megerősítve azt a nyílt titkot, hogy Izraelnek valóban van atomfegyvere.

Izrael nukleáris potenciáljáról régóta léteznek hivatalosan meg nem erősített információk, Colin Powell viszont a legmagasabb szintű amerikai politikus, aki az izraeli atombombáról tényként számol be. A volt külügy­miniszter információinak és szavának azért van különös súlya, mert Powell jelentős katonai és biztonságpolitikai múlttal rendelkezik: a nyolcvanas években Reagan elnök biztonsági tanácsadója volt, az első öbölháború idején pedig ő volt az egyesített vezérkari főnökség főparancsnoka, majd mintegy tíz évvel később lett ifjabb George Bush külügyminisztere.

A kiszivárogtatott e-mailek eredetileg Jeffrey Leeds demokrata adományozónak szóltak, és a levélváltásra 2015 márciusában, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a Kongresszusban tartott beszéde kapcsán került sor. Mint emlékezetes, Netanjahu az Iránnal kötött egyezmény ellen érvelt a Kongresszus előtt. Az e-mailekből kiderül, hogy Powell nem látta annyira aggasztónak a helyzetet, mint Netanjahu. Powell véleménye szerint „Irán semmire sem megy majd egy atombombával, ha végül képesek lesznek csinálni egyet. A fiúk Teheránban jól tudják, hogy Izraelnek kétszáz van, és mind Teheránra van célozva. Nekünk pedig több ezer nukleáris töltetünk van. Ha akarjuk, azt az egyetlen dolgot semmisítjük meg, ami nekik fontos, vagyis a rezsim túlélését. Ráadásul, ha csinálnának is egy bombát, hol és hogyan tudnák azt tesztelni?”

Netanjahu az iráni atomalku veszélyeire figyelmeztette az ENSZ Közgyűlést. Powel nem aggódott Teherán miatt.

Colin Powell a nyilvánosság előtt támogatta az Iránnal kötött egyezményt; az NBC Meet the press című műsorában azt nyilatkozta, hogy az egy elég jó megállapodás. Egy másik, szintén Jeffrey Leedsnek írt e-mailjében pedig kifejtette, hogy ha az irániak tényleg atombombát akarnak fejleszteni, akkor azt nem tudják csupán szank­­ciókkal megakadályozni. Powell ugyanakkor kétségbe vonta, hogy az irániak közel állnának a bomba elkészítéséhez. „Bibi mindig azt mondja, hogy már csak egy évre vannak a bombától. Ugyanezt mondják a mi hírszerzőink is. Minden évben ezt mondják. Csak hát nem olyan könnyű megcsinálni.”

powel

Colin Powell

   Reza Najafi hangsúlyozta továbbá a NÜA ülésén, hogy miközben Teherán teljes egészében betartja a világhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásban foglalt vállalásait, a nyugati országok, akikre az úgynevezett Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) ugyanúgy kötelező érvényű, nem elkötelezettek a vállalt kötelezettségek betartásában és nem teljesítik azokat maradéktalanul.

A nukleáris megállapodást 2015 júliusában írta alá Irán és a P5 + 1 országok, nevezetesen Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok azzal, hogy Teherán korlátozza nukleáris programját, cserébe eltörölnek valamennyi Iszlám Köztársaságot sújtó nukleáris vonatkozású szankciót.l

Komolyan kellene törekedni a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra, különben a megállapodás jövője forog kockán, jegyezte meg.

izrael-atom-bomba-2Az iráni tisztviselő azt is elmondta, hogy úgy tűnik, egyes országok nem bízik a NAÜ-ban, amikor titkos információkat kérnek Irán nukleáris tevékenységéről annak ellenére, hogy a hivatal megerősíti Irán nukleáris megállapodás melletti elkötelezettségét.

Hétfőn, a NAÜ főigazgatója, Yukiya Amano ismét megerősítette Irán elkötelezettségét a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodás teljesítésében.

“Irán továbbra is végrehajtja a nukleáris vonatkozású kötelezettségvállalásait a Közös Átfogó Cselekvési Terv alapján“, mondta.

Egy szeptember 8-ai Iránról szóló negyedéves jelentésében a NAÜ szintén megerősítette Irán elkötelezettségét a nukleáris megállapodás végrehajtásában.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV, Hetek)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑