Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2014. 11. 09.

Izraelnek különleges státusza van

2014. 11. 09.

A Nemzetközi Büntetőbíróság illetéktelennek érzi magát a Mavi Marmarán elkövetett mészárlás ügyében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészei szerint elképzelhető, hogy háborús bűnt követtek el azok az izraeli kommandósok, akik 2010-ben megöltek kilenc török aktivistát egy hajón, amely Izrael tiltása ellenére segélyt akart szállítani a Gázai övezeti palesztinoknak, de az ICC illetéktelen az ügyben.

Az erről szóló törvényszéki iratba a Reuters hírügynökség tudósítója tekinthetett be szerdán az intézmény hágai székhelyén. A határozat valószínűleg felháborítja Ankarát, amely tömeggyilkossággal vádolja Izraelt az ügyben.

“A rendelkezésünkre álló információk alapján ésszerűen arra lehet következtetni, hogy az izraeli hadsereg katonái háborús bűnöket követtek el a Mavi Marmara hajó megszállása során 2010. május 31-én” – olvasható a dokumentumban. Az ügyészek azonban úgy gondolják: a szóban forgó bűncselekmények nem olyan súlyúak, hogy a törvényszék illetékességi körébe tartoznának. Hangsúlyozzák, hogy erre a nyilvánosan rendelkezésre álló információk alapján jutottak. “Miután a törvényszék maga nem gyűjtött bizonyítékokat az ügyben, az információk vizsgálatát nem lehet nyomozás eredményének tekinteni” – tették hozzá.

A törvényszék hatásköre nem terjed ki sem Törökországra, sem Izraelre, mert egyik ország sem tagja az ICC-nek. A kommandósok által megszállt hajó azonban a Comore-szigeteken volt bejegyezve, amely tagja az intézménynek. A halálos kimenetelű kommandós akció ügyét a csendes-óceáni ország vitte a törvényszék elé, így utóbbi ügyészeinek nem volt más választásuk, minthogy előzetes vizsgálatot indítsanak.

A Comore-szigeteket az Elmadag török ügyvédi iroda képviseli, emiatt sokan – különösen Izrael – azzal érvelnek, hogy a szigetország a palesztinoknak segélyt szállítani akaró török aktivisták eszköze volt, amikor az ICC-hez fordult. Az Elmadag bejelentette, hogy a törvényszék határozata miatt bírói felülvizsgálatot fog kérni.

“Először fordul elő, hogy a főügyész nyomozás kezdeményezése nélkül elutasítja egy tagállam keresetét, ami megerősíti több politikusnak, civil szervezetnek és hírmagyarázónak azt a nézetét, miszerint Izraelnek különleges státusa van” – jelentették ki Rodney Dixon és Geoffrey Nice ügyvédek.

(MTI)

orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑