Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2016. 08. 23.

Jannati ajatollah: Az USA és Izrael félnek a Hezbollah erejétől

2016. 08. 23.

Ahmad Jannati ajatollah, a Szakértők Gyűlésének elnöke azt mondta vasárnap, a libanoni Hezbollah annyira erőssé vált, hogy az Egyesült Államok és a cionista rezsim félnek tőle.

Jannati ajatollah erről fiatal Hezbollah tagok csoportjával való találkozóján beszélt.

hezb

 Jannati ajatollah a Hezbollah tagjaival való találkozóján – IRNA

“Korábban az a tévhit járta, hogy a muzulmán országok nem tudják legyőzni a cionista rezsimet, de Istennek hála, a libanoni Hezbollah le tudta győzni a megszálló izraeli rezsimet mind katonailag, mind politikailag”, hangsúlyozta az ajatollah.

Az 1979-es Iszlám Forradalmat megelőzően, az iszlám elszigetelve volt és az elmaradottság forrásaként tekintett mindenki az iszlámra, tette hozzá az ajatollah.

Kiemelte, hogy az Iszlám Forradalom előtt a vallást elkülönítették a politikától és az Ulemának (vallás- és jogtudósoknak) nem volt beleszólása a politikai kérdésekbe.

Jannati ajatollah világossá tette továbbá, hogy Irán nem fogja magára hagyni a libanoni Hezbollahot a cionista rezsimmel folytatott harcában.

qassem

Sheikh Naim Qassem, a Hezbollah főtitkár-helyettese – AFP

A libanoni Hezbollah ellenállás megismételte, hogy az izraeli rezsim támogatja a közel-keleti régiót feldúló takfiri terroristákat.

“Az izraeli terrorizmus által támogatott takfiri terrorizmus a központi krízis a régióban”, jelentette ki Sheikh Naim Qassem, a Hezbollah főtitkár-helyettese múlt héten csütörtökön.

Izraelről, amely továbbra is elfoglalja a libanoni Shebaa farmokat és a szíriai Golán-fennsíkot, széles körben ismert, hogy a szíriai Bassár el-Aszad elnök kormányát megbuktatni próbáló terroristákat támogatja.

A zsidó állam orvosi segítséget nyújt azoknak a takfiri terroristáknak, akik a harcok során megsebesültek Szíriában. Az izraeli 2. TV csatorna szerint az izraeli egészségügyben kezelt militánsok száma 2011 óta eléri a 2100 főt.

A brit Daily Mail lap 2015 decemberében arról számolt be, hogy Izrael több mint 2000 takfiri militáns életét mentette meg 2013 óta.

l2014 augusztusában a Fateh al-Sham Front, korábbi nevén Nusra Front, és a Daes terrorista csoportok lerohanták a kelet-libanoni Arsal várost, számos libanoni katonával végezve. 30 katonát ejtettek túszul, akik nagy részét azóta elengedték.

Azóta a hadsereg és a Hezbollah erői a terrorizmus elleni harc nevében együtt védik Libanon keleti határát, megelőzve a terroristák átözönlését a szomszédos Szíriából.

Hezbollah harcosok segítenek továbbá a szíriai kormány erőinek a takfiri terroristák elleni küzdelemben. Még májusban a Hezbollah bejelentette, hogy a takfiri terrorcsoportok megölték a mozgalom egyik vezető parancsnokát, Musztafa Badreddínt Szíriában.

Csütörtöki megjegyzéseiben Qassem kiemelete: ” Meghatároztuk a kockázatokat… és megállapítottuk, hogy a terrorizmus két ágával való szembenézéssel kell számolnunk, nevezetesen a takfiri terrorizmussal és az izraeli terrorizmussal”.

“Mindig azt mondjuk, hogy az ellenállás a megoldás”, hangsúlyozta.

A Hezbollah tisztviselője ostorozta továbbá az Egyesült Államokat, amiért nem folytat valós harcot a Daes ellen, annak ellenére, hogy lenne rá kapacitása.

2014 óta mér légicsapásokat az USA és tucatnyi szövetségese Daes célpontok ellen Szíriában, bármiféle bizonyíték nélkül arra vonatkozóan, hogy a takfiri terror csoportot érdemben elmozdították volna.

Qassem kiemelte a takfirizmus “az iszlám identitást, az emberi létet és a jövő generációit fenyegeti”.

Hozzáfűzte: “a Hezbollah Libanon stabilitásának az alappillére volt és az is marad, ahelyett, hogy Libanon eltűnt volna a területi válságok viharában”.

A Hezbollah 2006-ban győztes háborút vívott egy izraeliek által indított háborúban. Ezt megelőzően az ellenállási mozgalom 2000-ben harcolt Izraellel.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑