Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 05. 06.

Japánt leminősítették

2015. 05. 06.

Úgy tűnik, a hitelminősítők agyáig is eljutott, hogy a 220%-os államadósság és a hihetetlen mértékben elöregedő társadalom nem a fényes jövőkép előjelei.

„Leminősítette Japán államadós-osztályzatát hétfőn a Fitch Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a japán kormány nem alkalmazott elégséges mértékű szerkezeti kiigazítást az idei pénzügyi év költségvetésében a fogyasztási adó tervezett emelésének elmaradásából eredő kiesések pótlására.

A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban bejelentette, hogy Japán hosszú futamidejű külső és hazai szuverén adósságállományának besorolását az eddigi “A pluszról egy fokozattal, A-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil.

A Fitch AA pluszról egy fokozattal, AA-ra minősítette vissza a japán besorolási országplafont, amely a japán gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa.

Az új japán besorolások is az elsőrendű befektetői kategóriában vannak.

A cég a leminősítés indoklásban kiemeli, hogy a fogyasztási adó végül elhalasztott emelése a japán kormány középtávú államháztartási konszolidációs programjának egyik központi eleme volt.

Ráadásul az idei pénzügyi év költségvetésében a kormány csökkentette a társasági adót, és már bejelentette, hogy jövőre ismét csökkenteni kívánja. Emellett még a tavalyi költségvetéshez beterjesztettek egy pótköltségvetést, amelynek a lényege az volt, hogy a kormány elköltött egy nem várt bevételi tételt – áll a Fitch indoklásában.

E fejlemények miatt a Fitch Ratings szerint egyre bizonytalanabb, hogy a japán kormány mennyire elkötelezett a költségvetési konszolidáció mellett.

A hitelminősítő szerint azonban a japán szuverén adósminőség és az osztályzati profil fő gyengesége a magas és növekvő államadósság-teher. A Fitch Ratings előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó japán államadósság-ráta az idei év végén 244 százalék lesz, messze a legmagasabb a cég által besorolással ellátott összes szuverén adós között.
A Fitch alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint a bruttó államadósság-ráta 250 százalék környékén stabilizálódik 2020-ban. A cég hangsúlyozza, hogy az általa alkalmazott elemzési modell szerint a japán adósságdinamika erőteljesen sebezhető olyan paraméterek változásaitól, mint a gazdasági növekedés, az államháztartási hiány, vagy a kötvényhozamok, és e sebezhetőség negatív tényezőként szerepel Japán szuverén adóskockázati besorolásában.

A japán adósosztályzatot alátámasztja a japán államháztartási szektor rendkívüli finanszírozási rugalmassága. A tízéves japán államkötvény átlagos hozama az év eleje óta csupán 0,34 százalék a tavalyi egész éves 0,55 százalékos átlag után, a japán állampapír-lejáratok átlagos hossza pedig a tavalyi év végén 7 év 10 hónap volt a tíz évvel ezelőtti 5 év egy hónap helyett – rögzíti a Fitch Ratings hétfői londoni elemzése.

A cég szerint a szuverén finanszírozási rugalmasság elsődleges tényezője azonban a japán magánszektor masszív megtakarításállománya és az e megtakarítások befektetésében érvényesülő erőteljes “részrehajlás” a hazai adósságpiac javára.
A Fitch Ratings kimutatása szerint a pénzügyi szolgáltatási körön kívüli hazai szektorok eszközállománya 2014 végén az éves GDP-érték 689 százalékának felelt meg, a japán háztartások GDP-arányos pénzügyi többlete 4,2 százalék, az állami devizatartalék 1260 milliárd dollár volt. Mindezek alapján Japán nettó szuverén devizahitelezői pozíciója a hazai össztermék 29 százaléka volt a tavalyi év végén, ami erőteljesebb a Fitch által az A, sőt az AA besorolási sávban nyilvántartott államadósok középértékénél – fejti ki elemzésében a hitelminősítő. „

Orientalista.hu – Jack Fall  (MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑