Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 04. 15.

Jelentés: Az FBI “tisztára mossa” a 9/11 merénylőinek szaúdi kapcsolatait

2015. 04. 15.

Egy jelentésre alapozva azzal vádolják a Szövetségi Nyomozó Irodát, hogy “tisztára mossa” Szaúd-Arábia lehetséges részvételét az amerikai 9/11 terrortámadásban, számolt be a Press TV.

A The New York Post szerint a 9/11 Bizottság nem vizsgálta meg egy FBI ügynök beszámolóját egy szaúdi családról, amely család a támadások előtt nem sokkal menekült el a floridai Sarasota-ban lévő otthonából.

A lakás a szaúdi Esam Ghazzawi-hoz tartozott, aki az akkori Fahd király unokaöccsének a tanácsadója volt, és a lányával, valamint a vejével éltek ott. A család közel hat éve élt a lakásban, amelyet 15 nappal a merényletek előtt sietve elhagytak, hogy visszatérjenek Szaúd-Arábiába.

A szomszédok viszont tájékoztatták az FBI-t az incidensről, és az FBI 2001. szeptember 19-én vizsgálatot indított a családdal kapcsolatban. A vizsgálat során feltárták, hogy legalább egy “családtag” ugyanabban az iskolában kapott pilótakiképzést, ahol a 9/11 gépeltérítők néhány tagja, azaz Venice közelében, a Florida Flight Training Centerben.

A vizsgálatot az FBI tampai területi irodája vezette együttműködve new yorki és washingtoni FBI irodákkal, valamint a délnyugat-floridai belbiztonsági egység erőivel.

A több évig elhúzódó vizsgálat során sikerült azonosítaniuk néhány főt, akik kapcsolatokat ápoltak más terroristákkal, rokonszenveztek a megölt al-Kaida vezetővel, Oszama bin Ladennel, és Amerika-ellenes megnyilvánulásaik voltak.

A további nyomozást során, az FBI legalább egy gyanúsított követhetett nyomon, aki újra belépett az Egyesült Államok területére.

Azonban nem csak a hivatal nem osztotta meg a vizsgálati eredményeket a Kongresszussal, de a 9/11 Bizottság sem. A Felülvizsgáló Bizottság egy újonnan a Kongresszusnak kiadott tavalyi jelentése tisztára mossa az eredményeket, miszerint “semmilyen bizonyítékot nem tud felmutatni az FBI, amit figyelembe vethet a 9/11 Bizottság.”

Bár az FBI elismeri, hogy a szaúdi családot vizsgálták, de azt állítják, hogy a vizsgálat zsákutcába torkollt.

A vizsgálat során elkészült egyik helyi FBI-jelentésben az szerepel, hogy Abdulaziz-nek és Anoud al-Hijji-nek, a szaúdi párnak, már “sok összeköttetése volt” olyan “személyekkel, akik 2001/09/11-ei is terrorista támadásokkal kapcsolatban állnak.”

Ugyanakkor a testület egy jelentésében azt írta, hogy “az FBI arról tájékoztatta a Felülvizsgáló Bizottságot, hogy a helyi FBI-jelentést “rosszul írták meg” és “egyáltalán nem támasztották alá.”

Bob Graham korábbi szenátor, aki a 9/11 kongresszusi vizsgálóbizottság társelnöke is volt egyben, elmondta, hogy szerinte az FBI elfedi a szaúdi kapcsolatokat, és most azt szorgalmazza, Barack Obama elnök nyilvánosságra hozza az utolsó kongresszusi jelentést.

Graham szerint a titkos oldalak kiemelik azt a tényt, hogy Szaúd-Arábia volt a fő finanszírozója a támadásoknak.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑