Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 26.

Jelentés: Irán és Egyiptom felújítja kereskedelmi kapcsolatait

2016. 01. 26.

Irán évek után első petrolkémiai szállítmánya Egyiptomba megy, ezzel jelképesen is kifejezve, hogy a két jelentős iszlám ország fel kívánja újítani kereskedelmi kapcsolatait – írja a PressTV.

Az Irán elleni fokozott szankciók 2012-es bevezetése után a két ország között teljesen, részben a diplomáciai kapcsolat hiányának köszönhetően teljesen megszűnt a kereskedelem, azonban mindkét állam reménykedik, hogy a szankciók feloldása a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok újraéledését is magával fogja hozni.

„Irán irányából nincs semmiféle korlátozás az Egyiptomnak eladott kőolaj, valamint petrolkémiai termékek  mennyiségében, és minden hivatalos kérelem, ami érkezik onnan, megfontolásra kerül.” – nyilatkozta Roknoddin Javadi, az Iráni Nemzeti Olajvállalat (NIOC) vezérigazgatója.

Egy hétfői jelentés szerint már el is indult az első szállítmány Egyiptomba, ugyanakkor az irat arra nem tér ki, hogy milyen fajta és mekkora mennyiségű kőolajtermékekről van szó.

Még novemberben Terek El Molla olajügyi miniszter nyilatkozta, hogy Egyiptom megkereste Iránt, hogy növelje az olajkitermelését, mellyel meg lehetne növelni az arab ország bevételeit az által, hogy a kitermelt fekete aranyat a SUMED vezetéken keresztül szállítanák.

„Régen is a SUMED-en keresztül kereskedtünk. Egyiptom az olajat a vezetékrendszer mentén fekvő Ain Sukna és Sidi Kerir olajlétesítményeiben tárolta. Ez a megállapodás újra megnöveli majd a SUMED kihasználását” – idézte Mollát a Reuters.

A SUMED vezeték az állami kézben lévő Egyiptomi Általános Petróleum Vállalat kezelésében működik, és a Vörös Tengert köti össze az Alexandriai Sidi Kerir kikötővel.

A nyugati szankciók következtében megszűntek az iráni tengeri olajszállítmányok Egyiptom irányába, ennek következtében a SUMED és a Szuezen keresztülmenő olajkereskedelem gyakorlatilag leállt, ezzel jelentős bevételkiesést okozva az amúgyis csődközelben lévő országnak, jelentette 2012-ben az akkori egyiptomi olajügyi miniszter, Sherif Ismail.

Mohsen Quamsari NIOC nemzetközi ügyekkel foglalkozó igazgatója a mostani eseményet így kommentálta: „A szankciók megsemmisítésével Irán olajkapcsolatai Egyiptom irányába egyértelműen fejlődni fognak, és egyre több és több olajat fogunk szállítani Európába a SUMED vezetéken, valamint a Szuezi-csatornán keresztül.”

Javadi abban is reménykedik, hogy az olajkereskedelem expanziója pozitív irányba fogja előremozdítani a két állam politikai kapcsolatait is. Izrael és Egyiptom ugyanis még 1980-ban megszakított minden diplomáciai kapcsolatot egymással, azután, hogy Kairó menedéket nyújtott az egykori perzsa sah, Mohammed Reza Pahlavi számára, valamint továbbra is tartotta magát az Izraellel kötött békeegyezményekhez.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑