Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 06. 03.

Jelentős katonai együttműködés van Izrael és egyes arab államok között

2019. 06. 03.

A Maariv héber nyelvű lap szerint a legtöbb arab állam rendszeresen vásárol fegyvereket Izraeltől. Az izraeli törvények azonban tiltják a fegyverek eladását az ,,ellenséges,, arab államok számára.

Ezen törvények ellenére az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium fegyvereket és harci járműveket ad el több arab ország számára. Olyanoknak mint Jordánia, Egyiptom, Szaúd Arábia, Iraki Kurdisztán Régió és az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein.

Éppen ezek miatt a törvények miatt Izrael úgy döntött, hogy Irakot eltávolítják az ellenséges arab államok listájáról a Kurdisztán régióval együtt. Moshe Kahlon izraeli pénzügyminiszter már elő is készítette az ezzel kapcsolatos dokumentumokat.

A törvényt egyébként még a Brit Mandátum idején dolgozták ki 1933-ban és 1948 után az izraeli kormányok átvették azt. A jogszabály értelmében tilos pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatokat fenntartani az ellenséges országokkal. Számos ország azonban még mindig szerepel az ellenséges országok listáján mint például Szíria, Libanon, Jemen és Irán.

Az izraeli lap cikke rámutat arra, hogy számos arab ország kormánya úgy tűnik már feladta a palesztin ügyet és kereskedelmi kapcsolatokat ápol a cionista kormánnyal, mely megszállás alatt tartja Palesztinát.

Izrael számára már csak olyan anticionista politikát folytató országok számítanak ellenségnek mint Szíria, Irán és Jemen, valamint libanoni Hezbollah mozgalom.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑