Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 07. 18.

Jemen: Afrikai zsoldosok harconak az Al-Kaida soraiban

2015. 07. 18.

Szenegáli milíciák harcolnak a szökésben lévő Mansour Al-Hadi volt jemeni elnökhöz hű Al-Kaida erőkkel Jemenben.

Az Al-Mayadeen csatornának nyilatkozó Ali Al-Bukhaiti az Ansarullah (Húszik) egyik vezetője szerint a száz napja indított Jemen ellen háborúban megjelentek az afrikai zsoldosok is.

A főként szenegáli harcosok az Al-Kaida jemeni ágának a kötelékén belül harcolnak, az ellátásukról, felfegyverzésükről és a zsoldjukról a vahabita szaúdi vezetés gondoskodik.

a Szaúd-Arábia vezette koalíció arab országai, az Al-Kaida terroristáknak és a Hadihoz hű erőknek légi és szárazföldi támogatást nyújtanak, hogy a jemeni népet visszavonulásra kényszerítsék Ádenből.

A szaúdi légierő által ledobott fegyverszállítmány amit az Al-Kaida harcosainak szántak,de a jemeni hadsereg által ellenőrzött területre esett.

A déli területeken, a jemeni hadsereg és az Ansarullah erők intenzív ellentámadásba kezdtek, megrohamozva az Al-Kaida terroristák hadállásait. A művelet során visszavették az ádeni nemzetközi  repülőteret és számos kerületet.

A szaúdi vezetésű koalíció több mint százszor bombázta Áden városát és környékét, hogy megakadályozzák a jemeni hadsereg és a népi erők törekvéseit az elfoglalt városrészek visszaszerzésére, de a légi bombázások nem érték el céljukat és a szaúdi támogatottságot elvező Al-Hadi erői és a szövetséges Al-Kaida  kénytelenek voltak visszavonulni a városból és a környező területekről.

Seyed Sharafeddin, az Ansarullah mozgalom képviselője kiemelte, hogy Jemenben a különböző vallási ágak, mint a síiták, szunniták, és az ezadiak együttes erővel harcolnak a szaúdi rezsim ellen, és mindannyian a forradalmi mozgalmat és annak vezetőit támogatják.

Hadi azt követően távozott a hatalomból januárban, hogy megtagadta a döntés felülvizsgálatát, amire az Ansarullah forradalmárok Húszik Mozgalma kérte fel.

A Szaúd-Arábia által indított offenzíva eddig több mint ötezer polgári személy életét követelte, az áldozatok többségében nők és gyermekek.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑