Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 01. 08.

Jemen: Civileket és az iráni nagykövetséget bombázta Szaúd-Arábia

2016. 01. 08.

A rijádi vezetés múlt hét szombaton felmondta a tűzszüneti egyezményt. A szaúdi vadászgépek újból bombázzák a jemeni fővárost, Szanaat.

Szaúd-Arábia megszegte a december közepén megkötött tűzszüneti megállapodást és újból elkezdte támadni a jemeni lakosságot.

Emberi jogi szervezetek hónapok óta tiltakoznak mondván, hogy a szaúdi gépek rendszeresen civil létesítményeket vesznek célba.

A tűzszünet felmondása elég nyilvánvaló összefüggésben áll azzal, hogy szombaton tüntetők feldúlták a szaúdi nagykövetséget az iráni fővárosban a hírre, hogy Rijádban kivégeztek egy síita sejket.

Szerda éjjel a szaúdi légierő a szanaai iráni nagykövetség környékét is bombázta. A szilánkok elérték az elnöki palotát és az innen körülbelül 500 méterre lévő iráni nagykövetség kertjét is. A nagykövetség területére több tucat repesz esett, megrongálva az épületet  – közölte az Euronews.

Irán szerint a szaúdiak ezzel megtámadták a nagykövetséget. Ez rendkívül kiélezett helyzetet teremt a Közel-Kelet meghatározó országai között.

A vahabita királyság a síita Múszik és a jemeni hadsereg ellen indított háborút, miután a Rijádhoz hű Mansour Al-Hadit volt jemeni elnököt tüntetések útján eltávolították a hatalomból, aki Szaúd-Arábiába menekült.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑