Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2016. 08. 26.

Jemen: nemzetközi vizsgálatot követel az ENSZ

2016. 08. 26.

Független és átfogó nemzetközi vizsgálatot követelt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) csütörtökön a becslései szerint eddig 3799 civil áldozattal járó jemeni háborúban elkövetett jogsértések miatt.

A genfi székhelyű OHCHR csütörtökön egy 22 oldalas jelentésben kifogásolta Mansour Al-Hadi ex-elnök, illetve a Húszi Mozgalom által elkövetett tetteket.

Zeid Raad al-Husszein emberjogi főbiztos hivatala a többi között erőteljesen elítélte a gyerekkatonák besorozását, az amerikai dróncsapásokat és a jogvédők elleni támadásokat.

Az OHCHR egyúttal hangsúlyozta, hogy a Hádit támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásai oltották ki a legtöbb civil életét.

„Bár a koalíció megosztotta belső vizsgálódásait, a főbiztosság nagyobb átláthatóságot követel azokban” – hangsúlyozta Mohammad Ali Alnszúr, a hivatal Közel-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó részlegének vezetője.

„Az áldozatok kárpótlása fontos, de nem egyetlen eleme a helyreállításnak. Szerintünk szükség van az elkövetők számonkérésére, hogy ezek a jogsértések ne ismétlődhessenek meg” – tette hozzá.

A főbiztosság a Szanaát ellenőrző húszikat aknásítással, valamint lakott területek elleni rakétatámadásokkal és ágyúzással vádolta.

Az OHCHR szerint azért lenne szükség nemzetközi vizsgálatra, mert a 2015-ben létrehozott nemzeti vizsgálóbizottság szinte működésképtelen és nem foglalkozik a jogsértők kézre kerítésével.

A főbiztosság figyelmeztetett: ha a jemeni konfliktus továbbra is elhúzódik, az az arab-félszigeti ország teljes összeomlásával járhat. A csaknem másfél éve tartó konfliktusban az ENSZ becslései szerint eddig legalább 9 ezren vesztették életüket.

A jelentés rámutatott: eddig több mint 620 gyerek vesztette életét a konfliktusban, míg 758 egész életére megnyomorodott. Jelenleg legalább 7,6 millió jemeni – köztük 3 millió nő és gyerek – alultáplált, és mindennapos küzdelem számukra az ivóvízhez jutás. A harcok miatt körülbelül 3 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat – áll a jelentésben.

2011-ben Jement is elérte az arab tavasz szele az akkori elnök Saleh kénytelen volt távozni a hatalomból. Ideglenesen helyettese Mansour Al-Hadi vette át a hatalmat aki Rijaddal kötött szövetséget. A jemeni népi szervezetek köztük a Húszik árulással vádolták Al-Hadit és elkergették az országok aki Szaúd-Arábiába menekült és Rijadtól kért és kapott katonai támogatást.

Szaúd-Arábia több mint 500 napja bombázza déli szomszédját, az áldozatok többsége nő és gyerek.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑