Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 12. 16.

Jemen partjainál gyakorlatozott a kínai haditengerészet

2020. 12. 16.

A napokban a jemeni partok közelében, az Ádeni-öbölben gyakorlatozott a kínai haditengerészet. A kínai CGTN híroldal szerint a haditengerészet tengeri és légi műveleteket hajtott végre Aden közelében és túszok kiszabadítását is gyakorolták. A kínai média szerint csapataik képességei próbálták ki különböző vészhelyzetekben.

Kína egyúttal szeretné megvédeni teherhajóit a térségben gyakori kalóztámadásoktól egy olyan területen, ahol a 2015 óta zajló jemeni háborúban érintett országok teherszállítmányai is áthaladnak.

Az eseménnyel kapcsolatban diplomáciai egyeztetésekre is sor került, ugyanis a Jemenbe kinevezett kínai nagykövet többször is találkozott a Szaúd-Arábiában működő jemeni Hadi bábkormánnyal.

Egy kínai admirális szerint Kína 2009 óta arra törekszik, hogy haditengerészeti bázist hozzon létre az Ádeni-öbölben, hogy támogassák a térségben folyó kínai műveleteket. Kína egyértelműen hosszú távra kíván berendezkedni a térségben.

Kína az utóbbi időszakban megerősítette jelenlétét a térségben, különösen az Új Selyemút elnevezésű kereskedelmi útvonallal, mely a jövőben érintené Iránt, Irakot és a tengeri kereskedelemmel kapcsolatban a jemeni Socotra-szigetet is. Ezt a tervet és az útvonal megvalósítását az Egyesült Államok, Nagy Britannia, valamint a térségben lévő szövetségeseik próbálják megakadályozni.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Hodhod Yemen News Agency)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑