Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 08. 12.

Jemen: Újabb humanitárius katasztrófa

2015. 08. 12.

Újra figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt arra, hogy Jemenben az elhúzódó háború humanitárius katasztrófával fenyeget.

Hilal Elver, az ENSZ élelmezésügyi rapportőre kedden bejelentette, hogy az országban 12,9 millió ember nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez sem, és 850 000 gyerek szenved a rossz táplálkozás következményeitől.

A szaúdi támogatottságú Hvolt jemeni elnök Hadi harcosai gyakran hátráltatják a hzmmanitárius segélyek eljutását a civil lakossághoz.

Ezen kívül hiány van ivóvízből, összeomlóban az egészségügy és a közigazgatási infrastruktúra.

Kedden Jemenbe, a fővárostól negyven kilométerre található Amranba látogatott Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

 Láthatják a hátam mögött a kormányzói hivatal és az önkormányzat elpusztult épületeiből, milyen hatással van a konfliktus az infrastruktúrára és az itteni emberek életére – mondta az ENSZ tisztviselő.

A harcok által súlyosan érintett Adenben járt a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke, Philip Maurer, aki arra szólította fel a harcoló feleket, hogy ne akadályozzák a civil lakosság ellátását élelemmel, vízzel és gyógyszerekkel.- közölte az euronews.

Nem bírják a kórházak a polgárháború iramát Jemenben

Jemenben kaotikussá kezd válni az egyre mélyülő humanitárius válság. A polgárháború hónapok óta tart, figyelmeztet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

Az Irán által támogatott huszi erők a kormány oldalán álló fegyveresekkel harcolnak, akiket Szaúd-Arábia támogat. Az összecsapások márciusban kezdődtek, amikor a huszik el akarták foglalni Áden kikötőjét.

Peter Mauer, a genfi székhelyű nemzetközi szervezet vezetője háromnapos látogatást tett Jemenben. Arra buzdítja a feleket, hogy tárgyalások útján törekedjenek a konfliktus békés rendezésére.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint a kórházak nem bírnak megbirkózni a fegyveres és civil sebesültek ellátásával.

 A sebesültek jelentős részének órákat kell várnia, hogy kórházba kerüljenek, és amire behozzák őket, már nem tudunk segíteni több sebesültnek, a sürgősségi ellátás nem győzi az iramot – mondta Joanne Liu, a szervezet nemzetközi vezetője.

Az Orvosok Határok Nélkül közlése szerint közel 5 ezren haltak meg, és 1,3 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

A jemeni háború a a szaúdiakhoz hű exelnök Hadi elmenekülésével kezdődött. Szaúd-Arábia nem nézte jó szemmel, hogy az ellenzék és a jemeni hadsereg  a társadalom többségének támogatásával változásokat követelt. A Húszik vezette népi erők eleinte komoly sikereket értek el, viszont Szaúd-Arábia által vezetett szövetség Több mint száz napja támadj a jemeni hadsereg és a húszik állásait és  légicsapásokkal próbálja támogatni a volt elnök harcosait és a szövetséges jemeni Al-Kaida szervezetét.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑