Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 05. 10.

Jemenben a szaúdi agresszió ellen tiltakoztak

2015. 05. 10.

Több ezer jemeni vonult fel ismét a fővárosban, Szanában, hogy tiltakozzanak a Szaúd-Arábia vezette koalíció agressziója ellen.

A tüntetők pénteken Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, valamint az izraeli rezsim ellenes szlogeneket kántáltak az országuk ellen irányuló szaúdi légicsapások közepette.

“King Salman, egy vesztes vagy, le fognak győzni!”, kántálták a tüntetők, hozzátéve: “Le az Egyesült Államokkal! Le Izraellel! “, “A végén mi fogunk diadalmaskodni.”

Egy szónok azt mondta a tüntetőknek: “Azok, akik elárulták Jement és megállapodást írtak alá a Rijáddal, hogy eladják a jemeni nemzetet, ki lesznek törölve a nemzet történelméből.”

“A jemeni nép az erős oldalát fogja mutatni az agresszió ellen”, tette hozzá, hangsúlyozva: “A Jemen elleni agresszió és a koalíció elkezdett szétesni.”

Abdullah Khomein történész, aki a felszólalók egyike volt a felvonuláson, “bátor és nagylelkűnek” írta le a jemeni nemzetet, hangsúlyozva, hogy az agresszoroknak “végre meg kéne érteniük, hogy erősek vagyunk, és nem adjuk az országunkat!”

Megjegyezte, hogy Jemen az arab nemzet és része az Arab-félszigeten, és a jemeni történelem korábbra nyúlik vissza, mint a fáraók kora.

A Jemen ellen irányuló “szaúdi és cionista agresszió” kapcsán kijelentette továbbá: “Ellenállunk a szaúdi beavatkozásnak Jemenben …. Nehéz napokat élünk, de büszkeségben élünk.”

Egy másik felszólaló arról beszélt, hogy “Nemzetünk továbbra is azon lesz, hogy felszabadítsa minden egyes méterét országunknak”, hozzátéve, hogy az agresszorok célja az, hogy “Jement átformálják a konfliktusokkal, de mi ellenállunk.”

Figyelmeztette továbbá az agresszorokat, hogy ezt meg fogja torolni a jemeni nép, miszerint “Visszakapjátok tőlünk!”

Szaúd-Arábia március 26-án hadjáratot indított Jemenben az ENSZ felhatalmazása nélkül. A hadjárat célja a korábbi kormány tagjaival együtt Rijádba elmenekült Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmának visszaállítása, aki a királyság és a nyugati kormányok szoros szövetségesének számít. A jemeniek szerint Hadi kormánya nem tudta vinni az ország ügyeit, és egyre inkább elhatalmasodott irányítása alatt a korrupció és a terrorizmus.

Az Egyesült Államok eközben logisztikai és hírszerzési támogatást nyújt a szaúdi bombázásnak Jemenben, és a Human Rights Watch jogi szervezet friss jelentése szerint, bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy Szaúd-Arábia kazettás bombákat vetett be Jemen északi tartományban, Szádaban az elmúlt hetekben.

A hírhedt fegyvert betiltotta a kazettás bombákról szóló egyezmény, de az Egyesült Államok lehetővé teszi a használatát és az értékesítését.

Április 21-én Rijád bejelentette, hogy véget vet a jogellenes katonai művelet első szakaszának Jemenben, hogy politikai megoldást sikerüljön találni a konfliktusra, de már másnap folytatta a bombázásokat.

Orientalsita.hu – Tia (perisanews, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑