Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 06. 29.

Jemeni nemzeti mozgalmak egység kormányt alakítanának

2015. 06. 29.

A Húszik (Ansar Allah) vezetői bejelentették, hogy az ország többi nemzeti mozgalmaival közösen egységkormány megalakításán tanácskoznak.

A jemeni források szerint az egységkormány megalakításában a legtöbb jemeni mozgalom és párt részt vesz, főleg az ország déli részéből.

Ennek ellenére egyes politikai elemzők szerint, a most formálódó kormány csak bonyolítani fogja a jemeni válságot, mivel a 2011-ben elmozdított Ali Abdallah Saleh elnök pártja a Népi Kongresszus Párt és a Húszik adják majd a legtöbb minisztert az új kormányban.

A jemeniek többsége pozitív változásnak vélik a mozgalmak és pártok közös megegyezését, a szomszédos Szaúd-Arábia és a Rijadhoz hű Jemenben működő Al-Kaida csoportjai ellenzik az új kormány megalakulását.

A vahabita királyság tovább folytatja a légi és száraz földi támadásokat a jemeni erők ellen. A szaúdiak által vezetett koalíció két hónapja kezdte el a jemeni népi mozgalmak állásait támadni miután az választásokat követelő tüntetők elzavarták az ideglenes elnököt aki Szaúd-Arábiába menekült.

A szaúdi bombázásoknak már több mint 3000 civil áldozata van, az ország infrastruktúrája sok helyen teljesen elpusztult, ami súlyos problémát okoz a helyi lakosoknak. Több százezer ember mindennapi megélhetése van veszélyben, a légitámadások pusztítása miatt sok helyen megszűnt az ivóvíz ellátás.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑