Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 10. 21.

Jemeniek sürgetik az ENSZ közbelépését a szaúdi agresszió ellen

2015. 10. 21.

Jemeniek tüntetést tartottak a fővárosban Szanaaban, jogi aktivistákkal és civil szervezetekkel, gyűltek össze az ENSZ iroda előtt követelve a világszervezetet, hogy komoly intézkedést alkalmazzon Szaúd Arábia agressziója ellen.

„Összegyűltünk az ENSZ irodája előtt, hogy tiltakozzunk a faji háború ellen amit Szaúd Arábia folytat… El akarjuk mondani, hogy a hírek, amik a szaúdi atrocitásokról szólnak, vagy le vannak, tiltva vagy a média által vannak fabrikálva csak azért, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget és elfojtsák az igazság hangját”– mondja egy tüntető.

Zászlókat lengetve és Szaúd Arábia ellenes szlogeneket kántálva, a demonstrálók a szaúdi atrocitásokat rosszabbnak vélik, mint az izraeli palesztin helyzetet.

„Szaúd Arábia nőket és gyermekeket gyilkol lerombolt magán tulajdonokat és az ország infrastruktúráját. Szisztematikusan ölnek a jemenieket házassági ceremóniákon, mecsetekben még a piacokon is,”– mondta a tüntető.

„ Tehát ez a példátlan fajirtás sehol máshol nem található meg még Palesztinában sem. Ilyen fajta tömegmészárlást és inváziót azonnal meg kell állítani”- tette hozzá.

Jemen március 26.- óta napi rendszerességgel van kitéve Szaúd Arábia katonai támadásainak, hogy aláássák a Houthi Ansarullah mozgalmat és visszaállítsák a szökevény jemeni elnök Abd Rabbuh Mansour Hadi hatalmát, aki Rijád szövetséges.

7000 körül van azoknak a száma, akik az életüket vesztették a szaúdi csapásokban, és 14000 körüli a sebesülteké.

Korábban a hónapban az Amnesty International arra szólított fel, hogy függesszék fel a fegyverek és muníciók szállítását Szaúd Arábiának, amíg a bizonyítékok tisztázása folyik mely szerint a monarchia háborús bűncselekményeket követ el Jemenben.

A Londonban található csoport egy közleményt adott ki Október 7. –én ami azt állítja, hogy Szaúd Arábia akiket az USA és hasonló országok támogatnak háborús bűncselekményeket követ el és erre terhelő bizonyítékai vannak ezzel kiemeli a szükségességét egy független és hatékony nyomozásnak az arab királyságban akit emberi jogok megsértésével gyanúsít az elszegényedett szomszéd országban.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑