Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2021. 05. 04.

Jereván: az azerbajdzsániak örmény kulturális örökséget rombolnak

2021. 05. 04.

Az EBESZ minszki csoportjának országaihoz fordult felhívással az Örményországban kormányzó Én Lépésem párt frakcióvezetője az Azerbajdzsán fennhatósága alá került hegyi-karabahi “örmény kulturális örökség rombolása” miatt.

Lilit Makunc kedden a jereváni parlamentben arról beszélt, hogy az őszi örmény-azeri háború nyomán Azerbajdzsánhoz került Susa városában lebontották az örmény ortodox Megváltó Krisztus Kazancsecoc-székesegyház kupoláit.

“Azerbajdzsán megpróbálja elpusztítani az örmény kulturális örökséget. Nem nevezhető másnak, csakis barbár cselekedetnek a Kazancsecoc-székesegyház kupoláinak lebontása. Ezt a kérdést napirendre kell tűzni az EBESZ minszki csoportjában és más nemzetközi szervezetekben” – jelentette ki a frakcióvezető.

Hétfőn este az örmény médiában és Telegram-oldalakon felvételek jelentek meg arról, hogy lebontották a 19. század derekán épült székesegyház kupoláit.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszünettel véget ért harcok során súlyos károkat szenvedett a susai örmény székesegyház is.

A hegyi-karabahi konfliktus rendezésére az EBESZ keretén belül 1992-ben létrehozott minszki csoport társelnökei Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország. A testület az elmúlt csaknem három évtizedben számos kezdeményezést tett a válság rendezésére, de jórészt eredménytelenül.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑