Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 05. 26.

Jeruzsálem után a Golán-fennsík következik?

2018. 05. 26.

Az Egyesült Államok hamarosan elismerheti Izrael részének a stratégiai fekvésű Golán-fennsíkot – közölte Israel Katz, a zsidó állam hírszerzési minisztere.

Szerinte Trump döntése arról, hogy az USA kilép az iráni atomalkuból, jó alkalom arra, hogy Washington elismerje a stratégiai fontosságú Golán-fennsík annektálását.

 Izrael az 1967-es háborúban megszállta a Golán-fennsíkot. Az 1973-as Youm Kippuri háborúban a szírek visszafoglalták a fennsík egy részét és Konajtira várost ami a terület székhelyének számít. Izrael 1981-ben annektálta a területet Ennek ellenére a Nemzetközi Közösség az 1923-as határokat ismeri el. Szíria nem mondott le a területről és az ENSZ-hez fordult. A Biztonsági Tanács 242. és 338. Határozata alapján az izraelieknek ki kell vonulniuk a fennsík teljes területéről és át kell adniuk a területet a Szíriai Arab Köztársaságnak beleértve a Tibériás-tó északkeleti részét is.

Miután Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, most tovább mehet azzal, hogy a Golán-fennsík esetében ugyanígy dönt – hangsúlyozta a hírszerzési miniszter. Aki szerint ezzel a megfelelő üzenetet küldenének Szíriának és Iránnak. Izrael ugyanis stratégiai fenyegetésnek tekinti, hogy az irániak katonailag berendezkednek Szíriában, mivel Irán nem ismeri el a zsidók államának jogát a létezéshez.

A Szíriai Arab Köztársaság és a drúz közösség zászlaját lengetve a megszállt Golán-fennsíkon tüntetnek a drúzok szolidaritást vállalva a damaszkuszi kormánnyal

Israel Katz hírszerzési miniszter szerint nem rontaná Izrael és Oroszország kapcsolatait, ha az Egyesült Államok elismerné a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóságot. A Golán-fennsík 51 éve áll izraeli megszállás alatt. Az őslakosság drúz, a vallásuk muzulmán. A 20 ezer drúznak Izrael felajánlotta az állampolgárságot, de a döntő többségük nem élt ezzel – emlékeztet az ynetnews portál. Amióta Izrael elfoglalta a Golán-fennsíkot, azóta 20 ezer zsidó költözött be ide.

Netanjahu miniszterelnök többször is megerősítette: a stratégiai fekvésű Golán-fennsíkot sohasem adják vissza Szíriának. Most az izraeli kormány azt szeretné elérni, hogy az USA hivatalosan is ismerje el: a Golán-fennsík Izrael része. Az ynetnews megkérdezte az amerikai külügyminisztériumot, illetve a nagykövetséget arról, hogy mit tudnak az ügyről, de mindkét helyen elutasították.

Az izraeli hírszerzési miniszter nyilatkozata viszont azt jelzi: Netanjahu kormánya aktívan lobbizik azért, hogy a Golán-fennsík annektálását az USA is elismerje, vagyis Jeruzsálem után újabb szimbolikus gesztust tenne legfontosabb közel-keleti szövetségének, Izraelnek.

Globoport, Wikipédia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑