Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2017. 12. 04.

Jézus sírját halála után 300 évvel készítették el

2017. 12. 04.

A Jeruzsálemben Szent Sírként tisztelt helyet Nagy Konstantin császár idején építették fel arra a helyre, mely a legenda szerint Jézus sírja volt.

Fontos következtetésekre jutott az a görög kutatócsoport, akik Jézus sírját vizsgálták az elmúlt évben.

A csapat a sírban talált habarcsból vett mintákat vizsgálta a legújabb tudományos módszerekkel, miután a Szent Sírt hosszas felújítás után ismét megnyitották a Feltámadás Templomában Jeruzsálemben.

A csapat vezetője, Tonia Szotiropulu professzor megerősítette, hogy amit eddig csak leírásokra támaszkodva tudtak, azt most bizonyították is: a sírt valóban Nagy Konstantin császár idejében, Jézus halála után 300-350 évvel építették.

Sokkoló és egyben különleges volt, hogy öt évszázad után elsőként vehetünk mintát a sírból. Mintákat vettünk abból a habarcsból, ami a sírt fedő márványt és az alatta lévő sziklaágyat összeköti. Ez az az “ágy” amelyet a hagyomány szerint Jézus holtteste érintett

– mondta el Antonia Moropulu, vezető kutató.

A mintákat a legújabb módszerekkel vizsgáltuk, melyek segítettek megtudni, miből állnak, milyen régiek, hogy meghatározhassuk, mely koszakból származnak – és az eredményeink tudományos szinten is elismerésre méltóak.

A malter Nagy Konstantin idejéből való. Míg a sírt fedő márványlapot csak sokkal később tették rá, a malter 1244-ben készült, amikor a mamelukok lerombolták a sírt, majd 1550-ben azt Monifatsio di Ragouza restaurálta. A különböző minták bemutatták azt a folyamatosságot is, mely a konstantini periódustól a bizánci időszakban, a keresztesháborúkban, a reneszánszban és az utolsó felújításig milyen beavatkozások érték a sírt.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑