Cadmus fordítás Cadmus

Joe Biden: nagy hiba lenne a Gázai övezet megszállása

2023. 10. 16.

Nagy hiba lenne, ha Izrael újra megszállná a Gázai övezetet – mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök vasárnap este.

Biden a 60 minutes című műsorban beszélt az Izrael által a Gázai övezetben tervezett szárazföldi műveletről.
“Úgy gondolom, hogy nagy hiba lenne. A Hamász szélsőségesei nem képviselik az egész palesztin népet. Úgy gondolom, hogy hiba lenne ha

Izrael megint megszállná a Gázai övezetet” – mondta az amerikai elnök.

“Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket” – tette hozzá az elnök.

Joe Biden azt is elmondta, hogy feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint fog eljárni, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak.

Arra a kérdésre, hogy szerinte el kell-e pusztítani a Hamászt, az amerikai elnök igennel válaszolt.

“De szükség van egy palesztin hatóságra. Szükség van egy útra egy palesztin államhoz” – mutatott rá Biden.

Az elnök szerint az út a kétállami megoldás, amelyet az Egyesült Államok már évtizedek óta támogat.

Biden a hétvégén egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi közük a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a terrorszervezet cselekményei miatt.

A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 000 lakost evakuáltak délre – közölte vasárnap Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban.

Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek az október 7-i Izrael elleni terrortámadás után.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑