Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 12.

Jöhetnek a segélyszállítmányok Szíriába, megállapodtak a tűzszünetről

2016. 02. 12.

Ma hajnalban a fegyvernyugvásról állapodtak a szíriai rendezésről szóló müncheni találkozón. Az egy hét múlva életbe lépő tűzszünetet követően megindulhatnak a segélyszállítmányok a blokád alatt lévő háborús övezetekbe.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetséges erői az elmúlt hetekben átrajzolták az erőviszonyokat, a magát szír ellenzéknek nevezett fegyveres csoportok több fronton is vereséget szenvedtek, csapataik elmenekültek vagy összeomlottak a harctérren.

 A szír ellenzék belső viszályai miatt a genfi béketárgyalások is kudarcba fulladtak, így a nagyhatalmak kezükbe ragadták a konfliktus kezelését és a müncheni találkozón  sikeresen megállapodtak a egy törékeny lábon álló tűzszünetről.

A harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. – írta MTI.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy az ENSZ keretében célcsoportot alkotnak a humanitárius segélyek eljuttatására mindkét fél területére. A részleteket pénteken, Genfben dolgozzák ki azzal a céllal, hogy már ezen a héten elkezdődhessenek a szállítások közúton és a levegőből.

John Kerry amerikai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal.

Az amerikai politikus elmagyarázta, hogy nem hivatalos tűzszünetről lenne szó, mert annak vannak bizonyos, a nemzetközi jogban lefektetett előírásai, míg az ellenségeskedés leállításának nincsenek. Bashar Al-Assad szíriai elnök távozásáról azt mondta, hogy azzal a tárgyalóasztalnál kell foglalkozni.

Lavrov a maga részéről azt emelte ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll együttműködnie katonai téren. Azt is hangsúlyozta, hogy a genfi béketárgyalásokat folytatni kell minden “ultimátum és előfeltétel nélkül”.

Az ellenségeskedések leállításának igazi próbája az lesz, hogy minden érintett fél tartja-e magát a megállapodáshoz – mondták.

Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát. A szíria kormányerőkkel közösen folytatják az iszalmisták és a terroristák elleni hadműveleteket.

A béketárgyalások Genfben folytatódnak, a fegyvernyugvást pedig egy különleges ENSZ haderő fogja ellenőrizni.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑